Wüst gaat in olympische vorm naar WK

Met haar overwinningen op de 1.000 en 1.500 meter bij de finales van de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen heeft Ireen Wüst een voorschot genomen op de wereldtitel allround. Het WK-toernooi is over twee weken in Calgary.

Shani Davis met de Oscar, een Noorse onderscheiding voor de beste schaatser van het seizoen. (Foto Reuters), American speedskater Shani Davis holds the Oscar Mathisen Memorial Trophy during the World Cup speedskating finals in Heerenveen, the Netherlands March 4, 2006. Davis received it for his victory at the World Allround Speed Skating Championships during the 2004-2005 season. REUTERS/Toussaint Kluiters REUTERS

Wüst is olympisch kampioene op de 3.000 meter. Zaterdag won ze in Thialf de 1.000 meter, gisteren was ze de snelste op de schaatsmijl, de afstand waarop ze bij de Winterspelen in Turijn een bronzen medaille won. De huidige wereldkampioene allround, Anni Friesinger, en de vrouw die straks in Calgary wellicht de belangrijkste rivale is van Wüst, de Canadese Cindy Klassen, flankeerden de Nederlandse gisteren op het podium van de 1.500 meter. Renate Groenewold werd vierde, Barbara de Loor besloot haar loopbaan met een vijfde plek op de 1.500 meter.

Friesinger, die met haar tweede plaats de eindzege in de wereldbeker op die afstand veiligstelde, liet na de wedstrijd weten dat ze de WK allround in Calgary (18-19 maart) aan zich voorbij zal laten gaan. De 29-jarige Duitse is uitgeput. 'De batterijen zijn leeg', zei ze tegenover het persbureau ANP. 'Ik luister naar mijn lichaam en dat zegt nee. Twee weken zijn niet genoeg om mijn aangeslagen bronchieën weer in de greep te krijgen. Ik heb geen zin meer in lange reizen en heb rust nodig.'

Klassen won zaterdag de 3.000 meter, in een baanrecord (4.02,79). Door haar zege verzekerde zij zich ook van de eindzege in het klassement van de wereldbeker over de drie kilometer en de vijf kilometer. Bij de Winterspelen won ze vijf medailles, waaronder de gouden medaille op de 1.500 meter.

In Heerenveen behaalde Wüst de eerste wereldbekerzeges in haar onstuimige carrière. Met nog meer vertrouwen reist de 19-jarige schaatsster uit Goirle nu af naar Canada. Vorig jaar, op haar eerste WK allround, in Moskou, werd ze vijfde. Die prestatie wil ze in Calgary verbeteren. 'Dat wil ik doen door op alle afstanden m'n persoonlijk record te verbeteren. Ik denk zeker dat dit mogelijk is. Waar ik dan uitkom, zie ik wel. Zeker is dat ik er enorm veel zin in heb. Voor mij hoeft de vakantie echt nog niet te beginnen.'

De Amerikaan Chad Hedrick, olympisch kampioen op de vijf kilometer, won gisteren de 1.500 meter en de wereldbeker. Zijn prestatie was extra bijzonder omdat hij na de Spelen terugkeerde naar de Verenigde Staten en pas laat in Europa terugkeerde.

Zijn landgenoot Shani Davis won zaterdag de 1.000 meter. De olympisch kampioen was al zeker van de wereldbeker. Hij reed als eerste in Thialf de kilometer onder de 1.09; 1.08,91. Jan Bos werd tweede, in 1.09. De Zuid-Koreaan Kang-Seok Lee was gisteren de verrassende winnaar van het wereldbekerklassement op de 500 meter. Hij won ook de laatste race en haalde in het klassement op de slotdag de Amerikaanse olympisch kampioen Joey Cheek en de Rus Dmitri Dorofejev in. Bij de vrouwen won de Russische olympisch kampioene Svetlana Zjoerova de 500 meter. De Duitse Jenny Wolf had de wereldbeker al veiliggesteld.