Wen er maar liever aan

rockythumb.jpgEen commissie van Amerikaanse experts waarschuwt Rusland voor de laatste keer: democratie of… Ze dreigt Rusland nog net niet uit de G8 te zetten, de club van rijke landen, ‘maar het scheelde weinig’ en ‘Poetin moet beseffen dat hij zich in proeftijd bevindt.’ Vice-president Cheney dreigt zijn neo-conservatieven op te trommelen om Moskou keihard aan te pakken. Rusland verliest zelfs de eretitel ‘strategische partner’!
Liggen ze wakker in het Kremlin? Je hoeft geen huurling (of deze) te zijn om hier doorheen te prikken. Washington, impopulair, geïsoleerd en tot het middel in het Iraakse moeras, staat met de mond vol tanden nu Arabische democratie Hamas blijkt te betekenen en alleen Rusland kan bemiddelen inzake Iran. En dat bedreigt Moskou? Ga maar bij de buren bluffen.
Dan de EU, die minder gas van Rusland zal kopen als het Kremlin niet braaf is. Juist. De EU kan prachtige position papers schrijven, maar heeft helemaal niets te kiezen. Waar vindt het andere leveranciers? En was Rusland niet onlangs nog het betrouwbare alternatief voor het labiele Midden-Oosten?
Nee, de tweekoppige adelaar spreidt zijn vleugels. Wen maar liever aan een arrogant, door petrodollars opgezwollen Rusland. U moet er misschien nog jaren tegenaan kijken. 

    • Coen van Zwol