Wat een knuffel al niet teweegbrengt

Het kan niet anders of de in sportkringen veelbesproken minister van Vreemdelingenbeleid moet vanmorgen goedkeurend de sportpagina's hebben doorgebladerd. Wat zei Shani Davis op de slotdag van de schaatsdriedaagse in het altijd knusse ijspaleis Thialf immers tegen de Nederlandse pers? 'Ik wil jullie taal leren. Geef me een paar jaar en je hoort mij Nederlandse zinnen zeggen.'

Kijk, zó mag Rita Verdonk het graag horen. En anders haar ambtenaren wel. Geen haspelende Ivoriaan, die het Aap-Noot-Mies nog altijd niet kan opdreunen, maar Nederland komende zomer naar verluidt wel de wereldtitel voetbal gaat bezorgen. Nee, een zelfverzekerde schaatser uit Chicago, die kennelijk wél bereid is om met de neus in de boeken te duiken, en niet overloopt van ongeduld. Daar wint Nederland over vier jaar in Vancouver de olympische ploegachtervolging mee. Zeker weten.

Vraag is wat Davis bezielde, toen hij zijn liefdesbetuiging wereldkundig maakte. Was de carnavaleske sfeer in Heerenveen hem naar het hoofd gestegen? Hij zou niet de eerste schaatser van vreemde bodem zijn die in de Friese schaatstempel acuut bevangen raakt door de Oranje-koorts. Wat een of meerdere op het ijs gesmeten knuffelbeesten al niet kunnen doen. 'Ik hou van Nederland en van deze fans', jubelde Davis dit weekeinde. En: 'Hier word ik tenminste geaccepteerd als schaatser, om wie ik ben.'

Zo kenden we de donkere schaatser (nog) niet. Voor de pers, en zeker die uit eigen land, haalde de olympisch kampioen (1.000 meter) tot voor kort de neus op. Een interviewtje? Wegwezen! Als jullie me toen niet zagen staan, waarom nu dan wel? Zelfs de in Amerika machtige talkshows hadden het nakijken. Davis is de verpersoonlijking van de Frank Sinatra-hit, zoals Louis van Gaal vorige week al opmerkte toen de voetbaltrainer kennismaakte met Davis: I did it my way.

Of is Davis de meester van de stille provocatie? Is hij al zo goed ingeburgerd dat hij de laatste weken de verhitte discussies inzake de vermeende wondervoetballer Salomon Kalou op de voet heeft gevolgd? Als dat zo is, dan heeft IJzeren Rita geen keuze. Ook al wil Shani niet, dan nog: onmiddellijk naturaliseren!

Mark Hoogstad

    • Mark Hoogstad