Vogelgriep ook in Polen gevonden

Het voor mensen gevaarlijke vogelgriepvirus is vastgesteld in Polen. Het nationale veterinaire onderzoekscentrum bevestigde vandaag dat twee dode zwanen die donderdag in de noordelijke stad Torun werden gevonden, aan H5N1 zijn gestorven.

In andere Europese landen heeft het virus zich verder verspreid. In Frankrijk werd het zondag aangetroffen in een dode zwaan in de buurt van Marseille. Het is het eerste geval van H5N1 buiten Ain, het departement in Frankrijk waar het virus op 18 februari voor het eerst werd ontdekt.

In Duitsland is H5N1 zaterdag voor het eerst vastgesteld in Nedersaksen, in een dode wilde gans. Nedersaksen, de zesde Duitse deelstaat waar het virus is ontdekt, is met 72.000 pluimveehouderijen de grootste producent van gevogelte in Duitsland. In de omgeving van de plaats waar de gans werd gevonden bevinden zich volgens de autoriteiten geen pluimveehouderijen.

Zwitserland, Servië en Roemenië melden eveneens nieuwe gevallen van vogelgriep. Roemenië is uit voorzorg begonnen met het ruimen van pluimvee.

Volgens het hoofd van de Voedsel en Landbouworganisatie van de VN (FAO), hebben welvarende landen traag gereageerd op de verspreiding van het vogelgriepvirus. In het Franse dagblad Libération zegt Jacques Diouf dat de crisis eigenlijk al in december 2003 begon, maar dat rijke landen pas reageerden toen het virus twee jaar later in Turkije aankwam.

In China is opnieuw een menselijk slachtoffer gevallen. Volgens het staatspersbureau gaat het om een 32-jarige man uit de zuidelijke provincie Guangdong. Het transport van gevogelte en hobbyvogels naar Hongkong is voor zeker drie weken opgeschort.

In Indonesië zijn een zwangere vrouw en een vierjarig jongetje mogelijk gestorven aan het virus. De Wereldgezondheidsorganisatie moet dit nog bevestigen. Over de hele wereld zijn sinds eind 2003 zeker 94 mensen gestorven aan vogelgriep.