Veel overlast door sneeuw op de wegen

Het verkeer heeft vandaag veel last gehad van aanhoudend winterweer. Sneeuwbuien, hagelbuien en gladheid zorgden voor een 'extreem zware' ochtendspits, aldus de Verkeers Informatie Dienst (VID).

Op het hoogtepunt van de ochtendspits stond er in totaal 663 kilometer file. Dat is volgens de VID de op drie na drukste ochtendspits uit de geschiedenis.

De files stonden vooral rond Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, en ook op de A12 waren de problemen groot, als gevolg van sneeuwbuien die van west naar oost trokken. 'De A12 tussen Den Haag en Utrecht en tussen Arnhem en Utrecht was bijna een parkeerplaats', zo meldde het persbureau ANP.

Het KNMI waarschuwde rond het middaguur dat ook de avondspits te maken krijgt met forse sneeuwbuien, 'mogelijk nog meer dan vanochtend'. Het kan 'heel glad' worden, aldus het KNMI, omdat er 'enkele centimeters' sneeuw tijdens de buien kan vallen. Ook zonder sneeuw kan het volgens de meteorologen glad worden door bevriezing.

Er zijn in de ochtendspits relatief weinig ongevallen gebeurd. Bij de verzekeraars werden vierhonderd ongevallen gemeld met auto's die moesten worden versleept. Dat is 'slechts' een kwart meer dan tijdens een normale ochtendspits, zei een woordvoerder van de Verzekeraars Hulp Dienst (VHD). Zware of omvangrijke ongevallen hebben zich volgens de VHD tijdens de ochtendspits niet voorgegaan.

Oorzaak van het relatief kleine aantal aanrijdingen is dat de automobilisten op sneeuw waren voorbereid en goed afstand hielden. Door het afstand houden ontstonden wel lange files op het 'overbelaste wegennet', zei de woordvoerder van de VID. Immers: 'Als er op de Nederlandse wegen iets mis gaat, dan gaat het meteen goed mis.' Het afgelopen weekeinde hadden veel vakantiegangers die terugkeerden uit de wintersportgebieden ook al veel hinder van sneeuw en zeer lange files op de buitenlandse wegen.

Vorige week viel het aantal files ondanks het aanhoudende winterweer in Nederland relatief mee, doordat in het zuiden van het land de scholen vakantie hadden. Vanochtend was er na twee weken vakantie in het noorden en zuiden van Nederland voor het eerst weer sprake van een gebruikelijk verkeersaanbod, doordat de vakantiegangers aan het werk gingen.