Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor het boekhoudschandaal van de oude top van Ahold dat vandaag is begonnen. Verder met het oog op de verkiezingen morgen hoe het staat met de Leefbaar-partijen in verschillende gemeenteraden en een portret van een ex-zwerver die met zijn partij in de raad van Eibergen kwam. Ned.2, 18.20-18.50u.

Opname uit de documentaire Bodyguards i.o. waarin een huisschilder, schoonmaker en heftruckchauffer worden gevolgd die een opleiding tot persoonsbeveiliger volgen. Aangetrokken door glamour van vips en de spanning van het beroep bodyguard, schreven zij zich in als cursist aan de beveiligingsschool Best Alert. Maar op de opleiding, beseffen ze dat Nederland anders is dan ze hadden gedacht. Ned.1, 22.55-23.40u. Best Alert neemt Arjan Konijnendijk praktijkexamen bodygard af in centrum Helmond Fotopersburo van de Meulenhof BV

Stembus. Laatste aflevering van een serie programma's waarin presentator Joost Karhof met een bus langs elf gemeenten reisde om de stemming voor de gemeenteraadsverkiezingen te peilen. Vanavond uit Amsterdam met VVD-wethouder Laetitia Griffith en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher. Ned.1, 19.25-20.00u.

Netwerk. Portret van het jongerenparlement van allochtone jongeren uit de Amsterdamse Diamantbuurt in Oud-Zuid. Er wordt gesproken over beeldvorming, wonen, werk en stages. En aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen een kritische evaluatie van 4 jaar links college in Nijmegen. Is de grootste stad van Nederland die door links wordt bestuurd een voorbeeld voor de landelijke politiek, of juist niet? Ned.1, 20.30-21.05u.

Nederland kiest. Gasten zijn minister van Defensie Henk Kamp, de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb en lijstduwer van Leefbaar Rotterdam Joost Eerdmans. Ook minister-president Jan Peter Balkenende is aanwezig. Ned.3, 22.05-23.05u.

documentaire

Tales from the palaces: The great resource. Serie over de Britse koninklijke paleizen met vanavond historici die gespecialiseerd zijn in voedsel door de eeuwen heen over wat 400 jaar geleden in de paleizen aan gasten werd geserveerd. BBC2, 21.00-21.30u.

Reign of Terror: Al Qaeda Calling. Eerste aflevering van een vijfdelige serie over terrorisme en grootschalige aanslagen op het WTC in New York (2001), Bali (2002), Madrid (2004). Vanavond een nauwkeurig beeld van de bomaanslag in Madrid in maart 2004, waarbij explosieven in vier drukke treinen tot ontploffing werden gebracht door mobiele telefoons, met als gevolg 191 doden. Terroristen, zo blijkt uit de documentaire, hebben de organisatie van Osama bin Laden, Al-Qaeda, niet nodig om massale aanvallen op burgers te financieren en te organiseren. National Geographic, 21.00-22.00u.

Die Geheimdienstlegende - Reinhard Gehlen und der BND. Eerste aflevering van een 2-delige documentaire over de Duitse inlichtingendienst BND met een portret van Richard Gehlen, na WO II oprichter en bestuurder van de Duitse inlichtingendienst. Hij overleed in 1979. ARD, 21.00-21.45u.

Facing the truth. Slot van een drieluik waarin daders en slachtoffers uit het Noord-Ierse conflict elkaar ontmoeten in aanwezigheid van bisschop Desmond Tutu. Loyalist Michael Stone ontmoet de weduwe en de broer van de man die hij vermoord zou hebben. BBC2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

MAX & Catherine. Gast is minister van Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk. Verder een gesprek met mensen die de meest ondankbare banen ter wereld hebben, namelijk de brengers van het slechte nieuws. Ned.1, 17.35-18.30u.

Barend & Van Dorp. De fractievoorzitters in de Tweede Kamer, Jozias van Aartsen (VVD), Wouter Bos (PvdA) en Maxime Verhagen (CDA) gaan met elkaar in discussie. Talpa, 23.00-0.05u.

informatief

Radar. Aandacht voor de aanschaf van een goedkope rashond via internet en de krant. Een groot gedeelte van deze honden komt waarschijnlijk uit het voormalig Oostblok en er wordt gesjoemeld met geboortedata, inentingen, chips en stambomen. De ongereguleerde fok leidt tot inteelt, dodelijke infectieziekten en slecht gesocialiseerde honden. Verder de nieuwe verkeersregel die 1 maart jongstleden is ingesteld en kinderen die ouder zijn dan 3 jaar maar kleiner dan 1,35 meter, in de auto verplicht op een zitverhoger te zitten. Ned.2, 20.30-21.10u.

drama

Dresden. Slot van een romantisch drama uit de laatste periode van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland over een verpleegster die verliefd wordt op de Engelse piloot Robert. Met Felicitas Woll, John Light, Benjamin Sadler e.a. ZDF, 20.15-21.45u.