Televisie Film van de dag

Zusje. Ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van het Nederlands Film Festival stelden (oud-) filmredacteuren van NRC Handelsblad vorig jaar een toptien samen met de beste Nederlandse films die sinds 1980 gemaakt werden. De onbetwiste winner van de enquête was Zusje, de frisse eersteling van Robert Jan Westdijk. Niet alleen Westdijk debuteerde, ook Kim van Kooten speelde haar eerste rol. In Zusje wordt consequent de blik gevolgd van Martijn die in het huis gaat wonen van zijn jongere zus Daantje. Hij filmt haar dag en nacht met een videocamera: wat hij ziet, zien wij ook. Daantje's hele leven wordt door Martijns dwingende aanwezigheid overhoop gegooid, hij bemoeit zich overal mee: van de keuze van haar vriendjes tot wat ze eet. Samen kijken ze ook homemovies over hun jeugd. Waarom is Martijn zo geobsedeerd door Daantje?

(Robert Jan Westdijk, 1995, Ned.), Net 5, 20.30-22.15u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg