Taïda moet van Tweede Kamer weg

Een krappe meerderheid in de Tweede Kamer van CDA, VVD en LPF steunt het besluit van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) om de Kosovaarse scholiere Taïda Pasic uit te zetten. De regeringspartijen CDA en VVD stemden al eerder in.

De LPF nam dit besluit vanmorgen. Wel wil de LPF-fractie dat Pasic haar vwo-examen op de Nederlandse ambassade in Sarajevo kan afleggen. De partij doet een dringend beroep op minister Van der Hoeven (Onderwijs, CDA) om haar dispensatie te verlenen. Om in mei staatsexamen te kunnen doen had het meisje zich namelijk al voor 1 januari moeten inschrijven.

LPF-fractieleider Van As had vorige week op televisie nog gezegd dat het volgens hem in de rede zou liggen dat de 18-jarige scholiere hier haar school kan afmaken. Maar de LPF-fractie stelt nu dat dat geen optie is. 'Het doel van haar verblijf in Nederland is dat ze het vwo-examen kan afleggen', aldus een woordvoerder van de LPF vanmorgen. 'Als Taïda dat ook op de Nederlandse ambassade in Sarajevo kan doen dan is het doel immers ook bereikt', aldus de LPF.

Verdonk heeft Pasic tot eind maart gegeven om vrijwillig Nederland te verlaten. Pasic heeft hier beroep tegen aangetekend.