Smeekbedes van PSV-supporters: Hiddink blijf!

Toen Guus Hiddink zich zaterdagavond voor het duel met Heerenveen een weg baande naar de dug-out, zag hij op de Noord-tribune van het PSV-stadion levensgroot zijn naam staan. Duizenden supporters hielden roodwit gekleurde papieren rechthoeken boven hun hoofd, waardoor uiteindelijk de letters HIDDINK verschenen. Het was een soort smeekbede van de fans die willen dat de technisch-directeur ook volgend seizoen nog werkzaam is bij hun club.

Eindhoven maakt zich zorgen over het behoud van Hiddink. Na de Duitsers en de Engelsen kwamen vorige week de Russen met de mededeling dat ze de man uit de Achterhoek als bondscoach willen. Hij zegt nog niets te hebben getekend, maar als Roman Abramovitsj, de rijke eigenaar van Chelsea, op de stoep staat, moeten de pogingen van de Russen serieus worden genomen. Al zegt Hiddink dat geld hem niet interesseert.

Tijdens de gewonnen wedstrijd tegen Heerenveen (4-1) scandeerden de fans verschillende keren zijn naam. 'Als supporters zo meeleven is dat mooi', zei Hiddink na afloop. 'Het gebeurt ook wel eens dat een trainer fluitconcerten krijgt. Maar als je voor het vierde jaar bovenin meedraait, heb je wel wat krediet bij het publiek.'

Na deze week, waarin het Champions-Leagueduel met Olympique Lyon op het programma staat, zal Hiddink met voorzitter Rob Westerhof van PSV rond de tafel gaan zitten om de toekomst te bespreken. Als hij al niet besloten heeft een andere uitdaging aan te gaan, zal hij informeren naar de financiële mogelijkheden voor het komende seizoen. Wat gebeurt er als er drie spelers worden verkocht? Mag hij dan de opbrengst herinvesteren? Voor topspeler Jefferson Farfán zal zeker belangstelling bestaan. Wat gaat de club doen met de opbrengst van het parkeerterrein dat PSV wil verkopen? Westerhof en Hiddink willen beiden dat PSV op het huidige niveau blijft presteren, maar er zullen afspraken moeten worden gemaakt over de manier waarop. Hiddink koestert nog te veel ambitie om genoegen te nemen met een stap terug. Bovendien heeft hij een reputatie hoog te houden.

Los van dit hele verhaal is er de wetmatigheid in het profvoetbal dat een trainer er goed aan doet nooit langer dan drie, vier jaar bij dezelfde club te blijven. Daarna is zijn kunstje vaak uitgewerkt. Daarom houden velen ook rekening met Hiddinks vertrek. Als de Russen niet bevallen komt er wel weer een ander land of een andere club. Daar twijfelt hij zelf ook niet aan. Hiddink is een globetrotter en kan overal aarden. De FIOD-affaire - Hiddink wordt verdacht van belastingfraude - zal de behoefte aan een nieuw buitenlands avontuur alleen maar versterken.

'Niemand is onvervangbaar, maar het vertrek van Hiddink zal een aderlating zijn voor de club', zegt aanvoerder Phillip Cocu, die ook zijn eigen toekomst verbindt aan de technische ontwikkelingen bij de club. De 35-jarige routinier moet beslissen of hij er nog een jaar aan vastplakt. Jan Vennegoor of Hesselink zou het eveneens betreuren als Hiddink opstapt bij PSV. 'Hij heeft contacten in de hele wereld, waar de club van profiteert', weet de spits. 'Voetballers komen sneller naar PSV als ze weten dat Hiddink hier trainer is. Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen. Maar ik heb zo'n gevoel - dat voorlopig nergens op is gebaseerd - dat PSV hem een aantrekkelijk aanbod zal doen.'

Persvoorlichter Pedro Salazar vermoedt dat Hiddink in elk geval niet voor het geld zal vertrekken. 'Als hij die instelling heeft, was hij nooit naar PSV gegaan.' Maar zo lang de wondertrainer zelf alle opties openhoudt, zal Hiddink steeds in verband worden gebracht met andere werkgevers. Dat geeft geregeld onrust. Salazar werd vorige week bestookt met telefoontjes van Russische journalisten. 'In hun naïviteit dachten sommigen dat ze een uitgebreid interview met Hiddink konden krijgen. Maar daar heeft hij helemaal geen tijd voor.'

De spelers van PSV lijken er redelijk stoïcijns onder te blijven. 'Zij zijn volwassen genoeg om hiermee om te gaan', zegt assistent-trainer Fred Rutten. 'Dit soort zaken speelt in het topvoetbal immers wel vaker.' Zelf moet de oud-verdediger van FC Twente ook met de nodige belangstelling de ontwikkelingen rond Hiddink volgen. Tenslotte heeft zijn chef hem naar voren geschoven als zijn mogelijke opvolger. 'Maar ik fixeer me nergens op.'

Zijn spelers maakten met Heerenveen korte metten. Bij de Friezen was centrale verdediger Petter Hansson ziek. Vooral bij standaardsituaties zorgde zijn afwezigheid voor chaotische situaties in de verdediging. Arouna Koné en Phillip Cocu brachten PSV in de eerste helft op een voorsprong. Invaller Mark de Vries profiteerde van een slecht moment in de defensie van PSV, maar Alex en weer Koné brachten de marge op drie doelpunten: 4-1.

PSV 4 SC Heerenveen 1

Ruststand 2-0. 37. Koné 1-0, 41. Cocu 2-0, 63. De Vries 2-1, 75. Alex 3-1, 83. Koné 4-1. Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 33.400. Gele kaart: Derveld (SC Heerenveen).

    • Erik Oudshoorn