Open huis in strijd tegen aanklacht

Wat Adrian Nastase, de van corruptie beschuldigde parlementsvoorzitter en oud-premier van Roemenië, er zaterdag toe heeft gebracht open huis te houden voor de media, kon na afloop niemand zeggen. 'Wanhoop? Een gedachtekronkel? Wantrouwen in de justitie? Openheid naar het publiek? Misschien van alles wat?', speculeerde het blad Libertatea . Hoe dan ook, als Nastase heeft willen aantonen dat hij niet zo rijk is als wordt gezegd is de exercitie mislukt.

Volgens justitie heeft Nastase gezwendeld met de aankoop van onroerend goed en steekpenningen aangenomen ter waarde van een half miljoen dollar. Zaterdag nodigde hij, als op een vlucht naar voren, journalisten uit voor een rondleiding door zijn vijfkamerappartement aan de Zambaccian-straat, in de beste wijk van Boekarest. De straat is genoemd naar wijlen een kunstverzamelaar wiens huis tegenwoordig een mooi, klein museumpje is.

De journalisten kwamen bij de bezichtiging van huize-Nastase in een ander museum terecht, met tientallen schilderijen aan de muren, gravures, iconen, Aziatische vazen, marmeren en bronzen beelden, oude drukken, tapijten en een fantastische bibliotheek vol oude, kostbare boeken. Alleen in de keuken en de lift hingen geen schilderijen, zo tekende Libertatea op. Geflankeerd door zijn vrouw en schoonzus - 'zeer gestrest', aldus de media - deed Nastase zijn best de waarde van zijn schilderijen te bagatelliseren. Dit hier is een reproductie, dat daar is maar 500 dollar waard. Dat ginds heeft alleen sentimentele waarde. 'Dit is Italiaans, 17de eeuw, met Spaanse invloeden, maar de details zijn slecht geschilderd', aldus de ex-premier als een volleerde museumgids. 'Een meester zou nooit zo stom schilderen!' En ach, wat is een schilderij waard? 'Een schilder die vandaag een paar duizend dollar doet, brengt morgen een paar honderd op, en omgekeerd.'

Maar Nastase moest toegeven dat zijn boeken zeer kostbaar zijn, net als zijn meubels - vele uit China, waar schoonpapa ambassadeur was, en vele eeuwen oud. Verder ging het hem niet goed, zei hij, er wordt 'politieke terreur' tegen hem gepleegd, het gaat alleen om 'persoonlijke wraak' van zijn tegenstander, president Traian Basescu, zo citeerde de krant Adevarul hem. Mijn zoon, klaagde Nastase, moet zich op school al met de vuisten verdedigen tegen de lelijkste aantijgingen.

Overtuigd van Nastase's onschuld (of zijn gebrek aan geld) was geen journalist zaterdag. Maar de verslaggever van Libertatea ontdekte toch nog een tekortkoming in Nastase's privé-museum: een lek in het plafond van de gang. 'Als het buiten regent, regent het binnen nog harder', verzuchtte de arme politicus.