Onderzoek naar dood patriot VS

De dood van de Amerikaanse oud-profvoetballer en legerkorporaal Patt Tillman wordt strafrechtelijk onderzocht. Dit heeft het Pentagon vrijdag bekendgemaakt.

Tillman staat in de VS bekend als een voorbeeldige patriot. Na de aanslagen van 11 september 2001 weigerde de succesvolle NFL-speler een miljoenencontract en schreef hij zich in bij het leger. In april 2004 kwam hij op 27-jarige leeftijd in Afghanistan om het leven door zogeheten friendly fire.

Bij leven vormde Tillman voor het leger een belangrijk instrument om rekruten te werven. Na zijn dood werd een aan hem opgedragen herdenkingsdienst live uitgezonden op de nationale televisie. Maar hoewel het Pentagon al na enkele dagen wist dat Tillman was omgekomen door 'vriendschappelijk vuur', maakte het dat pas weken na deze dienst bekend. Sindsdien koestert zijn familie diep wantrouwen jegens elke officiële lezing van het Pentagon.

Tot nu toe werden drie onderzoeken ingesteld naar zijn dood. Hieruit bleek onder meer dat Tillmans leidinggevenden de zaak lange tijd geheim hielden. Ook vernietigden zijn collega-Rangers bewijsstukken. Een kenner van het militair recht stelde gisteren in The New York Times dat dit onderzoek maar tot drie conclusies kan leiden: 'Er was óf sprake van dood door schuld, óf van plichtsverzuim óf van een doofpotaffaire.'