Niet elke Iraanse homo terug

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) gaat niet iedere uitgeprocedeerde Iraanse homoseksuele asielzoeker zonder meer terugsturen. Er zal zorgvuldig worden bezien of er aanleiding is een asielvergunning op individuele gronden te verlenen.

Dat benadrukte de minister dit weekeinde op campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Ook in een brief aan de Tweede Kamer had Verdonk vorige week al geschreven dat homo's waarvan 'vast staat dat ze als gevolg van hun seksuele geaardheid zodanig worden beperkt in hun bestaansmogelijkheden in Iran dat het onmogelijk is voor hen om op sociaal en maatschappelijk gebied te kunnen functioneren', niet weg hoeven. Verdonk reageerde met haar uitspraken in een homocafé in Amsterdam op de commotie die de afgelopen dagen is ontstaan over haar voornemen om Iraanse homoseksuele asielzoekers terug te sturen. Vorig jaar schortte ze de uitzetting op aandrang van de Kamer tijdelijk op na de executie door ophanging van twee jonge homo's in Iran.

Verdonk baseert haar laatste voornemen op een nieuw ambtsbericht van van het ministerie van Buitenlandse Zaken over Iran. Daarin staat dat de doodstraf weliswaar geldt voor homoseksuele sex in Iran, maar dat de jongens niet zijn opgehangen omdat ze homoseksueel zijn. Volgens het ministerie is sodomie nooit de de primaire aanklacht geweest voor een doodstraf in Iran.

Ook de VVD, de partij van Verdonk vindt het 'heel onverstandig om homoseksuelen terug te sturen naar Iran.' Volgens fractievoorzitter Van Aartsen is Iran een 'gevaarlijk land voor deze groepen'. Hij zei dat het 'een bloedgevaarlijk regime is, dat totaal niet deugt'. Coalitiepartner D66 noemde het besluit 'volstrekt krankzinnig, naïef en onverantwoord'. Ook andere partijen zijn er niet van overtuigd dat het voor homoseksuelen veilig is in het streng islamitische Iran.