Nep?

Met zijn aanstekelijke oom-achtige charme probeerde Felix Rottenberg gisteren in Buitenhof alvast een happy ending aan de gemeenteraadsverkiezingen te geven. Komaan jongens, zei hij tegen de kemphanen Pastors en Aboutaleb, er is meer dat jullie bindt dan scheidt, dus begraaf die strijdbijl nou en ga samen lekker aan het werk. Het is allemaal 'nep-polarisatie', volgens Rottenberg.

Pastors produceert op zulke momenten het lachje dat je vroeger in traditionele griezelfilms zag bij de vampier kort voor hij zijn bloederige slag sloeg. Aboutaleb kijkt liever naar de zoldering van de tv-studio en is dolblij dat hij de door oom Felix bedoelde samenwerking aan zijn Rotterdamse collega Van Heemst mag overlaten.

Nep-polarisatie?

Dat is wel het laatste waarvan ik mijn vrienden bij Leefbaar Rotterdam zou willen beschuldigen. Hun behoefte aan polarisatie is groot en oprecht en ze is gebaseerd op een authentieke haat tegen alles wat links is of er zelfs maar naar ruikt. Ik heb ze de afgelopen maanden aan het adres van de PvdA niet één woord van verzoening horen uiten. Minachting, afkeer, vijandschap - dat is het enige dat ik heb geproefd.

Ook in de richting van de moslimbevolking waait vanuit Leefbaar Rotterdam de ijzige kilte van de winterse Maasvlakte - alle excuses van Pastors ten spijt. Nep-excuses waren dat, bedoeld om de polarisatie voor een kort, electoraal moment aan het oog te onttrekken.

Wat er werkelijk bij Leefbaar Rotterdam leeft, hoor je in de zaaltjes en lees je op hun website.

Ronald Sörensen, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, schrijft: 'Om stemmen te krijgen zijn de dames en heren van de linkse kerk bereid de grondwaarden van onze samenleving opzij te zetten (...) Ze accepteren desnoods de sharia en opschorten van onze grondwettelijke vrijheden om hun ambtenaren en zichzelf aan de macht te helpen.'

En Pastors zei over de hoofden van de verzamelde hoofdredacteuren van Nederland tegen de kiezer: 'Als u opportunistisch wegkijken, schaamteloze diefstal van hardbevochten ideeën en na de oorlog in het verzet gaan een reden vindt om op de PvdA en aanverwante partijen te stemmen, dan krijgt u politici die daarmee doorgaan.'

Nooit zul je ze bij Leefbaar Rotterdam horen fulmineren tegen een onbekookt plannetje van Wilders, een halsstarrigheidje van minister Verdonk of een Vlaams Belang-flirtje van Kamerlid Nawijn. Ook over hun oude kompaan Michiel Smit van Nieuw Rechts, bijna goed voor een zetel, hoor ik ze zelden. Nee, de PvdA, dát is de ware doodsvijand.

Nep-polarisatie?

Iemand die met zijn staat van dienst toch moeilijk beschuldigd kan worden van 'opportunistisch wegkijken' is Eric Nordholt, ex- politiecommissaris van Amsterdam. Hij waarschuwt vandaag in de Volkskrant, samen met Maarten van Poelgeest, fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam, voor de sfeer van angst die door sommige politici nog steeds verspreid wordt: 'De laatste jaren zijn het vooral politici geweest (Wilders, Pastors, Hirsi Ali, Verdonk) die de verhoudingen tussen de bevolkingsgroepen op scherp hebben gezet.'

Nep-polarisatie? Was het maar waar.

    • Frits Abrahams