Nader bekeken

De drie doelpunten die Klaas-Jan Huntelaar namens Ajax gisteren tegen Sparta maakte, hebben de spits dichter in de buurt van het seizoensrecord van Mateja Kezman gebracht. Drie jaar geleden maakte de toenmalige spits van PSV 35 doelpunten in één seizoen en net als Huntelaar nu stond de teller na 27 duels op 27 doelpunten. In de laatste twintig seizoenen in de eredivisie is geen enkele voetballer productiever geweest. In het seizoen 1999/2000 had Ruud van Nistelrooy in maart al meer gescoord. In dienst van PSV had hij na 27 speelrondes 29 doelpunten achter zijn naam staan. Meer doelpunten volgden echter niet. Huntelaar heeft zijn gemiddelde productiviteit na zijn switch van Heerenveen naar Ajax in stand gehouden. Voor de winterstop maakte hij in achttien duels in Friese dienst zeventien doelpunten. Voor Ajax, waar hij inmiddels negen maal heeft gespeeld, staat zijn totaal op tien.