Nadal troeft Federer af in 'droomfinale'

Richard Krajicek droomde ervan: een finale op zijn tennistoernooi in Rotterdam tussen de dominante Roger Federer en Rafael Nadal, de jonge Spanjaard die de komende jaren hoopt de Zwitser te onttronen als de nummer één van het mondiale tennis. Maar de droomfinale werd gisteren in Dubai gespeeld. En het werd 2-6, 6-4 en 6-4 voor Nadal.

'Het is ongelooflijk', jubelde Nadal na het behalen van zijn dertiende titel in de ATP Tour. 'Ik kan gewoon niet de juiste woorden vinden om mijn gevoel te omschrijven. Ik ben zo ontzettend gelukkig.' Voor Nadal was het al de derde zege in vier onderlinge ontmoetingen. De vorige zege tegen Federer dateert van de halve finale op Roland Garros, vorig jaar. Ook in 2004 versloeg Nadal Federer één keer, in Miami.

De 19-jarige Spanjaard moest in de eerste weken van dit seizoen wegens een voetblessure toekijken hoe Federer de zeges aan elkaar reeg en onder meer de Australian Open, het eerste grandslamevenement van het seizoen, op zijn naam bracht. Half februari keerde hij met een halve finaleplaats in Marseille terug in competitie, maar meldde zich daarna net als Federer af voor Rotterdam. In Dubai liet hij zien dat hij weer helemaal terug is.

'Rafa was vandaag gewoon te goed', gaf de Zwitser na afloop van de verloren finale in Dubai toe. Daarmee kwam een einde aan Federers ongeslagen reeks van zestien overwinningen op rij in 2006. Het was pas zijn tweede nederlaag in een finale sinds 2003. Toen verloor hij in Gstaad tegen de Tsjech Jiri Novak. Na deze partij verloor hij alleen nog in de finale van de Masters Cup vorig jaar november van de Argentijn David Nalbandian.