Met frisse Kalou heeft Koeman het ideale plaatje

Hij voelde zich weer fris. Dat had Salomon Kalou deze week Erwin Koeman laten weten. De Feyenoord-trainer zag zijn spits uit Ivoorkust al weken onder de maat presteren, wat zonder twijfel te maken had met Kalous vergeefse pogingen om Nederlander te worden.

Joost Broerse (links) en Etienne Shew-Atjon proberen Dirk Kuijt te stoppen. Foto Bas Czerwinski 05-03-2006, ROTTERDAM. FEYENOORD - FC UTRECHT. DUEL TUSSEN JOOST BROERSE, LINKS, ETIENNE SHEW-ATJON EN DIRK KUYT. FOTO BAS CZERWINSKI Voetbal Eredivisie CZERWINSKI, BAS

Maar met de herwonnen frisheid was gisteren tegen FC Utrecht bij vlagen de oude Kalou weer te zien. De durf om acties te maken was terug, de dreiging was er en hij nam in de makkelijk gewonnen wedstrijd ook nog eens twee van de drie doelpunten voor zijn rekening.

Dankzij de zege op Utrecht, waarvan eerder dit seizoen in de uitwedstrijd nog met 4-1 werd verloren, blijft Feyenoord in de race om het kampioenschap. Al blijft de zeven punten achterstand tegen PSV aanzienlijk.

'Een goede voetballer blijft natuurlijk een goede voetballer', zei Koeman over de 20-jarige Kalou. De Ivoriaan had voor donderdaag nog een afspraak staan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) staan, waar een hoorzitting zou worden gehouden. Vanochtend maakte zijn advocaat bekend het bij een schriftelijke toelichting te laten.

Geeft het frisse spel van de Ivoriaan niet aan dat hij het paspoort sowieso uit zijn hoofd heeft gezet? 'Dat weet ik niet. Ik heb alleen tegen hem gezegd dat als je zo goed bent als hij, die transfer vanzelf komt. Je carrière duurt misschien maar een jaar of tien. Geniet er van', zei Koeman, die blijkbaar eerder uitgaat van een nieuwe club dan van een Nederlands paspoort voor Kalou.

Vooral het eerste doelpunt van Kalou, die zelf al weken zwijgt over de paspoortperikelen, was schitterend. Hij haalde de bal zelf op ter hoogte van de middenlijn en na een combinatie met Jonathan de Guzman schoof hij de bal langs doelman Joost Terol.

De 18-jarige De Guzman was gisteren het tweede lichtpunt in De Kuip. Samen met medeverdediger Serginho Greene en middenvelder Nicky Hofs vormde de Canadees een uitstekend spelende middenlinie. 'Dat pakte erg goed uit', zei Koeman, die als gevolg van de schorsing van Patrick Paauwe tot deze opstelling was gekomen. Maar volgende week kan het middenveld weer anders bezet worden, zo liet de trainer direct weten. 'Het middenveld draaide nu ook zo goed omdat alle spelers vanaf het eerste begin scherp waren. Dat is niet elke week het geval bij ons. En als oud-voetballer weet ik hoe moeilijk het is om steeds zo scherp te zijn.'

Ook rechtsback Pieter Collen speelde sterk: hij schakelde niet alleen Dave van den Bergh uit, maar zorgde ook voor de nodige voorzetten. Het doelpunt van Kuijt , een kopie van zijn goal woensdag als international tegen Ecuador, kwam uit een voorzet van Collen.

Juist het gebrek aan scherpte tegen de kleinere ploegen kost Feyenoord dit jaar vermoedelijk het kampioenschap. Tegen onder meer ADO, RBC en NAC werden punten gemorst, van Ajax (tweemaal), AZ en PSV werd gewonnen.

FC Utrecht - op een zevende plaats en nog in de strijd om de play-offs - was gisteren een ideale tegenstander van Feyenoord. Zonder macht en zonder agressie. Het duurde tot diep in de tweede helft voordat Feyenoord-keeper Maikel Aerts - vervanger van de geblesseerde Patrick Lodewijks - een serieuze combinatie kreeg voorgeschoteld. Invaller Marc-Antoine Fortuné kreeg tien minuten voor tijd de enige echte scoringskans, maar de Fransman schoot richting het vak met Utrecht-supporters. De andere tijdens de rust ingebrachte wisselspeler haalde het einde van de wedstrijd niet. Etienne Shew-Atjon kreeg tweemaal geel van de warrig leidende Reinold Wiedemeijer. 'Dat vind ik eigenlijk nog het grootste verlies vandaag', zei trainer Foeke Booy over de terecht verstrekte kaarten. 'Door al die kaarten missen we komende week drie spelers door schorsingen.'

Zelfs een door Dirk Kuijt gemiste strafschop (bij een stand van 0-0) gaf de ploeg van Booy geen prikkel. De sterk spelende spits, net hersteld van buikgriep, maakte zijn fout goed door in de tweede helft alsnog te scoren. Het derde doelpunt van Feyenoord, één minuut voor tijd, zal Erwin Koeman deugd hebben gedaan. De bal kwam na een vrije trap van De Guzman, bij de achterlijn, keurig op het hoofd van Kalou: precies de twee spelers die wekenlang weinig lieten zien, maar toch het vertrouwen van de trainer hadden behouden. Alles viel gisteren op zijn plaats, volgens Koeman. 'Soms is het ideale plaatje er opeens. Volgende week tegen RKC kan het weer anders zijn.'

Feyenoord 3 FC Utrecht 0

41. Kalou 1-0, 48. Kuijt 2-0, 90. Kalou 3-0. Scheidsrechter: Wiedemeijer. Toeschouwers: 35.000. Rode kaart: 84. Shew-Atjon (FC Utrecht) 2x geel. Gele kaart: Hofs (Feyenoord), Van Steensel, Tiendalli, Braafheid (FC Utrecht).

    • Erik van der Walle