Leiding AT5 stapt op

De leiding van de de Amsterdamse televisiezender AT5 is opgestapt. Over de toedracht van het plotselinge vertrek van directeur en hoofdredacteur Erik van Zwam en adjunct-hoofdredacteur Roeland Stekelenburg wil geen van de betrokkenen iets zeggen.

Afgelopen vrijdag maakte de Raad van Commissarissen hun vertrek bekend. Jan Haasbroek is aangesteld als interim-directeur en -hoofdredacteur. In een persbericht zegt Paul Luijten, voorzitter van de raad van commissarissen: 'Van Zwam en Stekelenburg hebben de afgelopen drie jaar AT5 vakkundig gereorganiseerd, de gemeentelijke subsidie veiliggesteld en AT5 een sterke positie op de Amsterdamse kijkersmarkt bezorgd. De Raad van Commissarissen betreurt het vertrek van Van Zwam en Stekelenburg dan ook.'

Van Zwam wil desgevraagd niet zeggen waarom hij stopt bij AT5. 'We hebben afgesproken dat we het bij het persbericht zouden laten. Dat is het beste voor het bedrijf.'

Vorige week schreef Het Parool dat er sprake was van een intern conflict binnen AT5. Voorzitter Luijten zei in dat bericht dat hij een brandbrief van de redactieraad had ontvangen: 'De sfeer op de redactie zou zo slecht zijn dat er nog moeilijk in te werken is. Maar de klachten van de redactieraad zijn dermate vaag dat ze die eerst maar eens hard moeten maken.' Het conflict zou zich voornamelijk tussen de hoofdredactie en de nieuwsredactie van AT5 afspelen. De rest van het personeel zou geen moeite hebben met het functioneren van Van Zwam en Stekelenburg. Van Zwam: 'Misschien dat ik hier later nog opening van zaken over geef. Nu niet.'

Ook Floor Mes, voorzitter van de ondernemingsraad van AT5 wil gen commentaar geven op de kwestie. In Het Parool zei ze het niet eens te zijn met het standpunt van de nieuwsredactie. 'We hebben afgesproken niets toe te voegen toe aan de tekst van het persbericht.'

Interim-directeur Jan Haasbroek heeft een lange staat van dienst binnen de publieke omroep. Hij was vanaf 1970 werkzaam bij de VPRO, waar hij onder meer hoofdredacteur was van het omroepblad en directeur radio. Van 1995 tot 1997 was hij hoofdredacteur Stads TV/TV Rijnmond. Daarna werkte hij als directeur van de Humanistische Omroep.