Jimmy Edgar

De jonge Jimmy Edgar heeft het uiterlijk en het modebewustzijn voor een mooie carrière als popster, maar in plaats daarvan kiest hij voor een relatief anoniem profiel als elektronisch muzikant. Dat hij afkomstig is uit Detroit wil daarbij wel helpen, want naast Motown, White Stripes en Eminem heeft die lichtelijk vervallen industriestad ons immers vooral de techno gebracht. Edgar, die al op jeugdige leeftijd optrok met technopionier Juan Atkins, trekt de lessen van die muziek knap verder, terwijl hij tegelijk eer bewijst aan het verleden van dat genre.

Dat er ooit, ergens in de jaren tachtig, een tijdperk bestond waarin de verschillen tussen techno, electro en hiphop zo groot nog niet waren, benadrukt hij moeiteloos in slimme stukken die enerzijds prettig oppervlakkig klinken als de beste hitjesmuziek, en anderzijds op een knappe, verleidelijke manier blijven hangen. Toch trapt Color Strip niet in de val van bloedeloze nostalgie, want de prikkelende ritmes en abstract annex analoog glanzende klankkleuren van weleer koppelt Edgar reuze knap aan hedendaagse, razend precieze programmeerkunsten met een messcherp digitaal randje. Het wonderkind van de elektronica wordt op een indrukwekkende manier volwassen.

Jacob Haagsma

Jimmy Edgar: Color Strip (Warp, distr. Rough Trade)
    • Jacob Haagsma