Internet onbekend

Ruim twee miljoen Nederlanders hebben nog nooit gebruik gemaakt van internet. Dit komt neer op eenvijfde van de bevolking. Vooral lager opgeleide mensen van tussen 55 en 75 jaar maken nog geen gebruik van internet.

Dat blijkt uit vanochtend gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2005 hadden vier op de vijf Nederlanders toegang tot internet. Negentig procent van de gebruikers gebruikte het web voor e-mailen, chatten en voor het zoeken van informatie. Ook telebankieren en online winkelen waren populair. Ouderen gebruikten internet het meest voor het boeken van vakanties en bestellen van boeken. Jongeren kochten vooral kleding en sportartikelen via internet. Zes procent telefoneerde vorig jaar via internet.

Uit eerdere cijfers van de Amerikaanse instelling Pew Charitable Trusts bleek dat Nederlanders hun pc vaker dan de rest van de wereld gebruiken. Het instituut onderzocht 17 westerse landen op gebruik van computers en internet. Nederland zou dankzij een lage prijs voor breedband en het belastingvoordeel op privécomputers (in 2004 afgeschaft) een voorsprong hebben genomen.