Het beeld

Als inburgerende asielzoeker kun je van de televisie veel leren over Nederland. Ik zou dan op zaterdagavond de amusementsprogramma's van Paul de Leeuw en Jack Spijkerman nog even overlaten aan staatsburgers met een gevorderd gevoel voor ironie en kiezen voor een cursus basisvaardigheden bij de EO.

Ned.1 (EO), Live op visite bij..., 4 maart, 22.01u. EO

De korte serie Andries is alweer afgelopen. Daar kon je van opsteken hoe zuinig een evangelische protestant reageert op politici van andere gezindten. Andries Knevel bidt voor de afvallige Jan Marijnissen, die hij als socialist ook probeert te compromitteren in een restaurant met een Michelinster. Maar als de katholiek Maxime Verhagen zelf begint met het gebed, dan is dat ook niet helemaal naar wens, want bij roomsen gaat het toch alleen maar om de buitenkant van het geloof.

Nog essentiëler inzichten levert het nieuwe programma van Knevels leerling Tijs van den Brink. De rituelen van een Nederlandse visite luisteren nauw en Tijs doet het tot in de puntjes voor. In de eerste aflevering van Live op visite bij... was gisteren Marco Pastors de gastheer. De lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam heeft het verschrikkelijk druk in de laatste dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen (zondagochtend eerst naar Harry Mens en dan naar Buitenhof om weer eens in debat te treden met zijn Amsterdamse ex-collega-wethouder Ahmed Aboutaleb), zodat Marco's vriendin Ingeborg heel blij was met dit ideetje van de EO. Eindelijk een avond samen thuis, maar dan wel met Tijs.

Met een fles rode wijn in de hand belde de presentator aan, ondertussen de kijkers bijpratend dat dit bezoek echt live was. Het bewijs leverde even later het samen lopen langs een breedbeeldtelevisie ('leuk programma!'), met duizelingwekkend Droste-effect. Maar eerst de entree...

'Nu maar hopen dat hij thuis is', deelde Tijs zijn zorg met ons. 'O, kijk, ik zie al iemand aankomen', zei Tijs en stelde zich daarna voor aan de bewoner van het voorlaatste huis van Pim Fortuyn. Kennelijk was er geen voorgesprek geweest.

Na de rondleiding langs diverse Pim-parafernalia, waaronder een muurschildering en een op linnen gedrukte foto in de stijl van Vladimir Iljitsj Lenin, was het tijd om de trap op te lopen. Daar overhandigde Tijs de fles wijn aan de gastvrouw ('dit is mijn vriendin Ingeborg'), die wel een zendertje had gekregen, maar niet erg mocht meepraten. Wel vroeg ze wat ze kon inschenken.

Ook in Nederland is het niet de gewoonte dat een vrouw zich in het gesprek van twee mannen mengt. Na het aanreiken van wijn en water, ging ze dan ook een beetje achteraf zitten, nog achter de camera's, die voor de verandering wel in beeld mochten verschijnen. Tsja, live, hè?

Terwijl Tijs en Marco een spelletje deden, zoals dat nu eenmaal bij de zaterdagavond hoort, en babbelden over Iraanse homo's en christenen, gaf Ingeborg zich een houding door een beetje met de afstandsbediening te spelen en naar Teletekst te kijken. Gelukkig mocht ze haar bestaansrecht bewijzen, toen de bel weer ging. Net als in Ivo Niehe's programma bij Talpa wordt de hoofdgast namelijk overvallen door een goede bekende. Eens kijken wie dat is. Oh, wat leuk, Joost Eerdmans, de lijstduwer! 'Hoorde ik daar iets over wijn?' Volgende week absoluut weer kijken!

    • Hans Beerekamp