Hamas negeert oproep Al-Qaeda

De Palestijnse moslimfundamentalistische beweging Hamas negeert de oproep van Ayman al-Zawahiri, na Osama Bin Laden de nummer twee van Al-Qaeda, om de gewapende strijd voort te zetten en niet samen te werken met Al-Fatah in het nieuwe Palestijnse parlement.

In een videoboodschap die zaterdag door het Arabische televisiestation Al-Jazeera werd uitgezonden, zei de Egyptenaar Zawahiri dat samenwerking met 'de ongelovigen die Palestina hebben verkocht' in strijd is met de islam. Hij doelde op de Palestijnse Autoriteit, het vorige Palestijnse parlement en president Mahmoud Abbas' Fatah. Volgens Zawahiri is deelname aan verkiezingen niet de juiste weg om de islamitische doelen in Palestina te bereiken.

De leider van Hamas in het parlement, dr. Mahmoud Zahar, distantieerde zich gisteren onmiddellijk van de kritiek van het islamitische terreurnetwerk Al-Qaeda. 'Wij zijn geen beweging die andere mensen ongelovigen noemt. We zijn een beweging die tussen de mensen staat en wijsheid gebruikt om hun het juiste pad te wijzen', aldus Zahar, die daaraan toevoegde dat Hamas met een gematigde interpretatie van de koran de verkiezingen heeft gewonnen.

Overigens verwerpt Hamas net als Zawahiri de Israëlisch-Palestijnse overeenkomsten die in de jaren negentig zijn gesloten en erkent Hamas Israëls bestaansrecht niet, terwijl Fatah en de overkoepelende PLO dat wel doen. Hamasleiders lieten afgelopen week tijdens een bezoek aan Rusland nogmaals weten niet van plan te zijn Israël te erkennen. Wel is Hamas bereid een langdurige wapenstilstand te sluiten, een standpunt dat Al-Qaeda verwerpt.

Volgens Zahar zijn er geen ideologische overeenkomsten tussen Hamas en Al-Qaeda en onderhoudt Hamas geen banden met de organisatie van Bin Laden en Zawahiri. 'We hebben geen relaties met groepen of elementen buiten Palestina en onze strijd is alleen gericht tegen de Israëlische bezetting', aldus Zahar.

Daarmee reageerde hij ook op de recente verklaring van president Abbas dat er aanwijzingen zijn van activiteit van Al-Qaeda in de Gazastrook. Concrete details over de vermeende aanwezigheid van Al-Qaeda in Gaza werden niet verstrekt door de president.