Eerste verkoop Schiphol

Het kabinet wil de gemeente Amsterdam een voorkeursrecht geven om haar aandelenpakket in Schiphol later dit jaar te verkopen. Met dit gebaar probeert het kabinet het politieke verzet van Amsterdam tegen de komende privatisering van de luchthaven te breken.

Amsterdam is met 21 procent van het aandelenpakket minderheidsaandeelhouder in Schiphol. De Amsterdamse gemeenteraad heeft zich uitgesproken tegen de privatisering van de luchthaven en koerst af op een botsing met het kabinet over de privatisering. De staat bezit 77 procent van de aandelen in Schiphol, de gemeente Rotterdam 2 procent.

Over de dreiging van Amsterdam om de privatisering te blokkeren, zei minister Zalm (Financiën, VVD) in januari in de Tweede Kamer: 'Als de regering en het parlement iets besluiten, is het niet aan een gemeenteraad om dat te frustreren.'

Gisteren bood Zalm aan dat de gemeente Amsterdam als eerste haar pakket aandelen mag verkopen. Verkoop zou enige honderden miljoenen euro voor de gemeentekas opleveren. Het kabinet wil in de loop van het jaar een minderheidsbelang van 49 procent van Schiphol privatiseren.