Duits gasbedrijf koopt concurrent

De Duitse producent van industriële gassen Linde neemt voor circa 12 miljard euro de Britse concurrent BOC over. Linde wordt daarmee de grootste aanbieder van industriële gassen op de wereldmarkt, groter dan de huidige marktleider, het Franse Air Liquide.

BOC, (30.000 werknemers, 6,8 miljard euro omzet) is de op een na grootste aanbieder van industriële gassen, Linde (42.000 mensen, 9,5 miljard omzet) is op deze markt nummer vijf. De ondernemingen hebben sinds begin dit jaar met elkaar onderhandeld. De koopprijs ligt met 16 pond (23 euro) per aandeel zo'n 40 procent hoger dan de waarde van BOC voorafgaande aan het eerste Duitse bod van ruim 15 pond. Het eerste bod werd als te laag afgewezen. De BOC-top zal aandeelhouders aanbevelen het nieuwe bod te accepteren.

Linde was tot voor kort een conglomeraat. In 2003 begon de huidige bestuursvoorzitter Reitzle het bedrijf te stroomlijnen. Nu is het actief op de markt voor industriële gassen en op de markt voor heftrucks. Om de overname van BOC te financieren, zal Linde de heftruckdivisie afstoten, zo vermoeden analisten. Ook is het denkbaar dat de BOC-divisies Edwards en Gist worden verkocht. Reitzle stelde vanochtend dat de overname niet afhankelijk is van de verkoop van divisies. De Duitse bedrijfsleiding gaat ervan uit dat de kartelautoriteiten de transactie zullen goedkeuren. Die moet over een half jaar zijn afgerond.

Duitse bedrijven zijn actief met buitenlandse overnames: sportartikelenfabrikant Adidas kocht Reebok, energiebedrijf Eon bood op het Spaanse Endesa en chemieconcern BASF probeert het Amerikaanse Engelhard over te nemen.