De stemming

Lokale lijsttrekkers in de Hof van Twente hebben afgelopen vrijdagavond geweigerd met elkaar in debat te gaan omdat dit door cabaretier André Manuel uit Diepenheim becommentarieerd zou worden. Aanleiding was het gedicht 'Gemeentepolitiek' dat Manuel kort voor het debat op zijn website had gepubliceerd. De zinnen 'Het grote probleem van de Europese christenen is het mislukken van de opdracht om alle joden uit te roeien', en 'Waarom is deze christen (CDA-burgemeester Ank Bijleveld, red.) wel aan de macht en wij allemaal niet' schokten de politici. 'Dit drijft christenen en niet-christenen uiteen. Hij mag zoiets schrijven, maar met zo iemand wil ik niet in discussie gaan', zegt J. Zuidgeest van de partij Liberaal Eén. Zuidgeest had Manuel voor aanvang van het debat gevraagd zijn woorden terug te nemen. Maar die weigerde.

Andre Manuel

Manuel, die inmiddels spreekt over 'het Grote Lijstvertrekkersdebat', zegt dat Zuidgeest een onvolledig citaat uit zijn verband heeft gerukt. Manuel wilde duidelijk maken dat het geweld tegen joden een religieuze oorsprong heeft en het gevolg is van de intolerantie tussen concurrerende wereldgodsdiensten. 'Het joodse volk is niet vervolgd voor het stelen van een reep chocola', schrijft hij op zijn website. (MS)

Gratis PvdA-stem

Collegedeelname in de helft van de grote steden. Dat is de inzet van GroenLinks bij de gemeenteraadsverkiezingen. Fractievoorzitter Femke Halsema zei dat gisteren tijdens de slotmanifestatie van haar partij in Utrecht. In ieder geval in Utrecht en Amsterdam moeten de huidige colleges van PvdA met 'rechtse partijen' plaats maken voor linkse stadsbesturen. Dat zijn steden waar driekwart van de kiezers progressief stemt, maar die 'met dank aan de PvdA' centrumrechts bestuurd worden.

In Amsterdam wil in ieder geval een meerderheid van de kiezers een progressief stadsbestuur met GroenLinks, zo blijkt uit onderzoek van het Bureau Onderzoek en Statistiek (O+S). Sleutelpartij in die collegeonderhandelingen is de PvdA. Meer dan de helft van de ondervraagden (51 procent) wil dat de PvdA kiest voor GroenLinks, 18 procent wil prolongatie van de coalitie met de VVD.

Een grote coalitie van PvdA, GroenLinks, VVD en D66 strandde in 2001 na jaren van animositeit tussen met name GroenLinks en de VVD. Lichtend voorbeeld voor GroenLinks is Nijmegen waar de bevolking tevreden is over het progressieve stadsbestuur. 'Een stem op GroenLinks is een stem voor een progressief college. Je krijgt de PvdA er gratis bij. Bij de PvdA krijg je de VVD of het CDA er gratis bij.' (JV)

Weer tegen PvdA

De VVD-bijeenkomst van gisteravond in Rotterdam was de final push in de verkiezingscampagne. En dus ging het opnieuw over de PvdA. Fractievoorzitter Jozias van Aartsen zei in zijn slottoespraak dat de PvdA in veel grote steden 'dreigt te bezwijken voor de verlokkingen van GroenLinks en de SP'. Dat was het schrikbeeld.

Drie miljoen Nederlanders zouden bestuurd kunnen gaan worden door linkse colleges. En waar kregen ze dan mee te maken, volgens Van Aartsen? Met een 'slappe aanpak' van overlast en intimidatie. De PvdA hult zich in de mist over de collegevorming na de verkiezingen, zei Van Aartsen. De PvdA draait om de hete brij heen. 'En golden boy Asscher in Amsterdam, die denkt net als zijn collega's: zwijgen is goud.' (PdK)

Aldus...

'Een sterk merk qua sympathie en uitstraling, maar ook een gladde aal die 80 procent van onze standpunten heeft overgenomen.' Wethouder Marianne van den Anker (Leefbaar Rotterdam) over Wouter Bos, in het RTL-programma Business Class.

'Het goede aan de campagne is dat landelijke politici het weer hebben over werk en armoede.' GroenLinks-leider Femke Halsema vandaag in Goedemorgen Nederland.

Samen rappen in de bus

Premier Balkenende ging zaterdag voor het CDA langs de deuren. Vooraf was uitgezocht wie thuis was.

Eigenlijk, zegt minister Karla Peijs, zouden we dit veel vaker moeten doen. Als je campagne voert, hoor je wat er speelt onder kiezers. Maar het is ook goed voor de teamgeest. De CDA-prominenten in de campagnebus delen drop en broodjes met elkaar. En tot drie keer toe zetten ze de rap van minister Donner in - ze zingen mee met het bandje dat staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp heeft meegenomen. Donner zelf kijkt er niet vrolijk bij.

De bus reisde zaterdag langs de vier grote steden om de lokale kandidaat-raadsleden te helpen met de campagne. In Amsterdam, Utrecht en Den Haag heeft het campagneteam gekozen voor nieuwbouwwijken, waar veel jonge gezinnen wonen.

Martje Postma, lijsttrekker voor het CDA in het Amsterdamse stadsdeel Osdorp, heeft haar uur campagne voeren met premier Balkenende goed voorbereid. Ze loopt met hem door de nieuwe straten, een schema met huisnummers in de hand. Van tevoren heeft zij uitgezocht wie er thuis zijn. Zo komt de premier niet voor dichte deuren te staan. 'Goedemorgen', zegt Balkenende monter nadat hij bij een jong gezin heeft aangebeld. 'Ik kom u een goed weekend wensen en ik wil graag weten wat u bezighoudt.'

Eigenlijk niks, zegt de vrouw die open heeft gedaan. 'Nou ja, er zijn wel hangjongeren in de buurt.' Voordat hij verder loopt, meldt Balkenende dit nog even bij de agent die meeloopt. Tijdens het lopen wordt Balkenende bijgepraat over een peiling die die avond op RTL Nieuws te zien zal zijn. Het CDA verliest volgens de peiling circa de helft van het aantal raadszetels. Balkenende: 'Ik heb al zoveel peilingen gezien. Ik hoor vandaag juist veel enthousiaste reacties.'

Minder kalm dan in Amsterdam verloopt het bezoek aan Rotterdam. In het overdekte winkelcentrum van de deelgemeente IJsselmonde is een politieke markt aan de gang. In de chaos van lokale politici en winkelend publiek raken de CDA'ers elkaar kwijt. Balkenende klimt op het podium en pakt een microfoon. 'Mensen, dit is toch democratie ten top. U kunt van mening verschillen, maar het is mooi dat u elkaar hier allemaal tegenkomt.' (GV)

Dossier gemeenteraadsverkiezingen op www.nrc.nl
    • Guus Valk
    • Petra de Koning
    • Jos Verlaan
    • Martin Steenbeeke