Dansen om in conditie te blijven

Barbara de Loor (31) heeft gisteren een punt achter haar schaatscarrière gezet.

Schaatsster Barbara de Loor heeft gisteren in Heerenveen haar carrière als topsporter beëindigd. Bij de wereldbekerfinale in Thialf nam de 31-jarige Nederlandse afscheid met een vijfde plaats op de 1.500 meter. De Loor maakte jarenlang deel uit van de Nederlandse schaatstop en kende ook internationaal succes.

Hoe is het wakker te worden zonder training voor de boeg?

Barbara de Loor: 'Het was een beetje een leeg gevoel, maar dat kan ook de kater zijn. We hebben gisteren een after-party gehad. De komende dagen zal het wennen zijn om niet meer naar de ijsbaan te gaan. Ik zal deze eerste dagen zeker terugdenken aan mijn sportcarrière. Het hoogtepunt is mijn gouden medaille op de 1.000 meter, vorig jaar op de WK afstanden. Maar ook de Spelen in Turijn, de vijfde plaats op de WK in Hamar, de vierde plaats op de Spelen van Nagano, wat gewoon de race van mijn leven was, en mijn belangrijke hartingreep zijn mooie momenten. Het dieptepunt was dat ik moest afzeggen voor de EK in 2002. Na de eerste afstand kon ik niet verder door een fikse rugblessure. Ik kreeg toen de hele wereld over me heen, terwijl ik daar lichamelijk echt wat verpest heb. Ik zal de rest van leven mijn rug goed sterk moeten houden.'

Wat zijn je plannen nu je bent gestopt?

'Voorlopig zal ik wel in conditie blijven door te dansen, want ik doe mee aan het tv-programma Dancing with the Stars. Ik ben echt een sportfreak en wil in november de marathon van New York lopen. Verder ga ik mountainbiken en fitnessen. Ik blijf maatschappelijk in sport actief als ambassadrice van de stichting Right to Play.'

Wat doe je precies bij Right to Play?

'Als schaatser word je vaak gevraagd voor goede doelen, maar ik heb ervoor gekozen mijn naam aan een organisatie te verbinden waar ik echt achter sta. Oprichter Johann Olav Koss is door zijn prestaties op de schaatsbaan een voorbeeld voor iedereen. Hij maakte me enthousiast doordat de gedachte van Right to Play bij me past. Kinderen over de hele wereld worden geholpen door middel van sport en spel. Door sport kunnen we de leefsituatie van kinderen in nood verbeteren.'