Crash wint Oscar voor beste film

Bij de 78ste uitreiking van de Oscars vannacht in Hollywood is de Oscar voor beste film gegaan naar Crash, een film van de Canadese regisseur Paul Haggis over raciale conflicten in Los Angeles. De gedoodverfde favoriet Brokeback Mountain, die acht keer was genomineerd, kreeg drie Oscars, waaronder een voor Ang Lee als beste regisseur.

Paradise Now, van de Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad, kreeg geen Oscar. Wel kreeg deze controversiële film, die tijdens de uitreiking werd aangekondigd als 'een film uit de Palestijnse gebieden', een dag eerder de Independent Free Spirit Award voor beste buitenlandse film door een onafhankelijke producent. De Oscar voor beste buitenlandse film ging naar het Zuid-Afrikaanse Tsotsi van regisseur Gavin Hood, een film over het Zuid-Afrika van na de apartheid.

Reese Witherspoon, die in Walk The Line de vrouw van countryzanger Johnny Cash speelt, werd bekroond als beste actrice. Philip Seymour Hoffman (38) werd beste acteur, voor zijn vertolking van de homoseksuele schrijver Truman Capote in de film Capote. Spielbergs Munich en Good Night, and Good Luck. van George Clooney kregen geen onderscheiding, wel kreeg Clooney de prijs voor beste mannelijke bijrol als geheim agent in het complexe politieke oliedrama Syriana. De Oscar voor beste vrouwelijke bijrol was voor de Britse Rachel Weisz (34) voor haar rol in de thriller The Constant Gardener.

Beste animatiefilm werd Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit. King Kong kreeg Oscars voor geluid en visuele effecten. Regisseur Robert Altman (81) ontving een ere-Oscar voor zijn oeuvre. Hij onthulde dat hij tien jaar geleden een harttransplantatie heeft ondergaan, waarover hij nooit heeft gepraat uit angst niet meer voor regiewerk te worden gevraagd.

Hollywood: pagina 9