Claim van 45 miljoen

De curatoren van de failliete bank Van der Hoop hebben vrijdag een claim ontvangen van 45 miljoen euro van NMT Holding, een financiële dienstverlener uit Rotterdam die in september 2004 het trustkantoor van Van der Hoop overnam. De curatoren zeggen de vordering te betwisten, omdat NMT die 'niet dan wel onvoldoende heeft aangetoond'.

NMT stelt dat Van der Hoop bij de verkoop van dochter First Alliance Trust (FAT) een garantie heeft gegeven ter waarde van ruim 2,8 miljoen euro, alsook 'vrijwaringen voor een onbeperkt bedrag in verband met mogelijke claims van derden', aldus de curatoren. Slechts 1 miljoen van de 45 miljoen euro heeft NMT als 'onvoorwaardelijke claim' ingediend. De rest 'voorwaardelijk', omdat FAT zelf nog geen claims heeft ontvangen. NMT-directeur Eric Davids wilde vanochtend de vordering niet toelichten.

Het bedrag van 45 miljoen is de op een na hoogste claim die de curatoren hebben ontvangen. Een syndicaat van drie banken, die vorig jaar een lening aan Van der Hoop hebben verstrekt, vordert samen 55 miljoen euro. Kasbank heeft twee claims ter waarde van 33 miljoen ingediend. Hoeveel particuliere rekeninghouders vorderen is niet bekend, maar dat bedrag werd eerder geschat op ten minste 40 miljoen euro. Schuldeisers hebben tot donderdag de tijd om claims in te dienen.