Britse minister in problemen door eega

De Britse minister Tessa Jowell verkeert in politieke moeilijkheden door beschuldigingen van corruptie aan het adres van haar echtgenoot David Mills, die als juridisch adviseur optrad van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Het echtpaar heeft als gevolg van de affaire besloten voorlopig van tafel en bed te scheiden. De aangeslagen Jowell liet zaterdag verder naar de pers lekken dat ze woedend is over het feit dat haar man haar onvolledig heeft ingelicht over enkele gevoelige financiële transacties.

De belangrijkste daarvan is dat Mills in haar naam een hypotheek van zo'n 350.000 pond (525.000 euro) op hun Londense woning opnam zonder te zeggen dat het doel kennelijk was een dubieuze gift met een omweg binnen te halen. De hypotheek werd weer snel afgelost. Het Italiaanse openbaar ministerie veronderstelt dat dat gebeurde met geld van Berlusconi. De premier zou Mills hebben beloond na voor hem welgevallige getuigenverklaringen tegenover Italiaanse rechters eind jaren '90.

Mills (61) adviseerde Berlusconi in de jaren '80 bij het wegsluizen van gelden van diens bedrijven naar belastingvrijhavens buiten Italië. Berlusconi wordt in verband met zijn bedrijven al jaren met rechtszaken achtervolgd.

Mills zelf schreef in 2004 aan zijn Britse accountant dat de gift van 'de mensen van Mr B' afkomstig was, die hij met zijn getuigenis 'voor een hoop moeilijkheden had behoed'. Hij verklaarde weliswaar niet te hebben gelogen tegenover de Italiaanse justitie maar zei evenmin altijd de volledige waarheid te hebben onthuld.

Later dat jaar bevestigde Mills dat het om Berlusconi ging maar vervolgens zei hij dat het geld van de Napolitaanse scheepsmagnaat Diego Attanasio afkomstig was. Deze ontkende dat. Hij wees erop dat hij destijds in de gevangenis zat. Naar verwachting beslist het Italiaanse openbaar ministerie later deze week of Berlusconi en Mills verder worden vervolgd.

Vorige week bereikte de verstandhouding tussen Mills en Jowell een nieuw dieptepunt, toen Britse kranten fragmenten uit een brief publiceerden, die Mills onlangs buiten Jowell om had geschreven aan de autoriteiten in Dubai om daar als advocaat te mogen opereren. In die brief zinspeelde hij openlijk op zijn goede politieke contacten, die zich niet slechts tot zijn vrouw maar ook tot premier Tony Blair zouden uitstrekken. Dat zou voor Jowell de druppel zijn geweest die de emmer deed overlopen. Nog niet duidelijk is of de minister politiek overleeft, nu ze haar echtgenoot opzij heeft gezet.