AT&T wil Bellsouth kopen voor 55 mld

Amerika's grootste telecombedrijf AT&T wil de kleinere branchegenoot Bellsouth kopen, voor 67 miljard dollar (55 miljard euro). Hiermee zou een concern ontstaan met 70 miljoen klanten in 22 Amerikaanse staten.

Met de overname zou de door de overheid afgedwongen splitsing van Amerika's telefoonbedrijven deels ongedaan worden gemaakt. Vier van de zeven bedrijven die in 1984 op afstand van elkaar geplaatst werden, zullen na de overname weer onderdeel zijn van AT&T.

De voorgenomen overname in aandelen werd gisteren bekendgemaakt door AT&T. De overnameprijs ligt 18 procent hoger dan de slotkoers van Bellsouth van afgelopen vrijdag. AT&T zal ook 22 miljoen dollar schuld overnemen.

Consumentenorganisaties hebben direct aangekondigd het ministerie van Justitie te vragen de koop te verhinderen. Volgens de Consumers Union en de Consumer Federation of America zal de overname leiden tot hogere prijzen en wordt overheidsregulering moeilijker. De organisaties denken dat de kabelbranche nog niet sterk genoeg is om de concurrentie met telecombedrijven aan te kunnen. De telefoonsector vindt een nieuwe concurrent in de kabelbranche omdat vaste telefonie onder toenemende druk komt door de opkomst van mobiele telefonie en gratis bellen via internet.

AT&T stamt af van The Bell Telephone Company, dat eind negentiende eeuw werd opgericht door de uitvinder van de telefoon, Alexander Bell. The American Telephone and Telegraph Company werd later een van de divisies van dit concern en exploiteerde tot de jaren '80 zo goed als alle langeafstandsverbindingen en meer dan 80 procent van alle vaste lijnen. Toen werd de monopolist, het zogenoemde 'Ma Bell', opgesplitst in een aanbieder van langeafstandstelefonie en zeven 'Baby Bells', regionale telefoonbedrijven.

Eind 2005 kocht een van de regionale zeven, het oude Southwestern Bell (SBC), de aanbieder van langeafstandstelefonie AT&T voor 16 miljard dollar. AT&T zal door de overname van Bellsouth nogmaals groter worden. Als de overname doorgaat, heeft het nieuwe bedrijf 252.000 werknemers en een omzet van 120 miljard dollar.