Amnesty laakt voorwaarden detentie in Irak

Rotterdam, 6 maart. Amerikaanse en Britse troepen in Irak houden in Irak ongeveer 14.000 gevangenen vast zonder enige vorm van proces, en sommigen van hen worden nog steeds gemarteld, zo meldt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een vandaag uitgegeven rapport. De lessen van Abu Ghraib zijn niet geleerd, aldus Amnesty in een verwijzing de mishandeling van gevangenen door Amerikaanse bewakers, welk schandaal in 2004 via foto`s naar buiten kwam. ”Alleen al het vasthouden van dit enorme aantal mensen zonder minimale wettelijke waarborgen is een grove veronachtzaming van verantwoordelijkheid van de zijde van zowel de Amerikaanse als Britse troepen”, stelt Amnesty. De organisatie maakt tevens gewag van een groeiend aantal meldingen van foltering in detentiecentra onder beheer van de Iraakse autoriteiten.

(Beyond Abu Ghraib, www.amnesty.org)