Ajax komt net op tijd op stoom

Bij Ajax lukte gisteren eindelijk weer eens alles. Tegen het zwakke Sparta. Tot grote opluchting van de trainer. 'Ik ben benieuwd hoe we ons verder ontwikkelen.'

Oefenmeester Danny Blind keek gistermiddag tevreden toe hoe zijn Ajax glansrijk slaagde voor het zelfopgelegde tussentijds examen. Tegen een ontstellend zwak Sparta boekte zijn team de vijfde competitiezege op rij (6-0), zoals vooropgesteld na de nederlaag bij Feyenoord, een maand geleden. Ajax lijkt, met de play-offs in het vooruitzicht, net op tijd op stoom te komen. Zo kan de ploeg na een wisselvallig seizoen alsnog aanspraak maken op een plek in de voorronde van de Champions League.

Na de verloren wedstrijd in De Kuip was Ajax weggezakt in de ranglijst en leken de play-offs zelfs even in gevaar te komen. Gisteren leek dat doemscenario heel ver weg. Na de zeges tegen Willem II, ADO Den Haag, RBC en Heracles ging gisteren ook Sparta voor de bijl. De in de winterstop van Heerenveen overgenomen Klaas-Jan Huntelaar dikte zijn seizoenstotaal met een hattrick aan tot 27 treffers, nadat ex-Spartaan Nourdin Boukhari het pad had geëffend.

Ook uit de analyse na de wedstrijd bleek dat Ajax een omslag heeft gemaakt. Na de verliesbeurt bij Feyenoord zei Blind nog dat het niet uitmaakt hoe er wordt gewonnen, als er maar wordt gewonnen. Gisteren werd dat: 'We hebben niet alleen ruim gewonnen. We hebben ook bij vlagen mooi gevoetbald. Daar kan ik alleen maar blij om zijn. Ik ben benieuwd hoe we ons verder ontwikkelen.'

Met NAC Breda gaat het ondanks de winst tegen RBC (2-1) nog steeds niet bijster goed. Het spel tegen de hekkensluiter was alweer van een bedroevend niveau en maakte duidelijk dat NAC nog steeds in een sportieve crisis verkeert. Toch waren de drie punten, de tweede zege pas in twaalf duels, meer dan welkom, zeker omdat rechtstreekse concurrenten als Sparta, ADO en Heracles verloren. Net als Sparta wisten de teams uit Den Haag en Almelo buitenshuis niet te scoren. ADO Den Haag ging eenvoudig onderuit bij RKC Waalwijk (3-0) en Heracles bleek ook al geen partij voor FC Twente (2-0). Na een behoorlijke seizoensstart is Heracles weggezakt tot net boven de plaatsen voor de nacompetitie.

Ook even verderop in Brabant werd opgelucht ademgehaald. Willem II won in Tilburg vlot van FC Groningen (5-0) en schonk voorzitter Jan Vullings op die manier een fraai afscheidscadeau. Nog één wens heeft Vullings, die dit seizoen nog niet al te veel plezier beleefde aan zijn club: dat Willem II geen nacompetitie hoeft de spelen om zijn plek in de eredivisie veilig te stellen. Want ondanks de mooie zege gaapt er nog steeds een kloof van acht punten met de veilige vijftiende plaats. Alleen de rechtstreekse degradatie is geen gespreksonderwerp meer in de Tilburgse kroegen, nu de voorsprong op RBC weer is gegroeid tot twaalf punten.

Willem II, vorig jaar nog verliezend bekerfinalist, heeft nu in zijn laatste vijf thuiswedstrijden niet meer verloren. Groningen daarentegen bevestigde zijn mindere uitreputatie. Ron Jans haalde in uitduels elf punten uit dertien wedstrijden.

Vitesse kan deelname aan de play-offs vergeten. In de eigen Gelredome ging Roda JC met de punten lopen (3-1), de vijfde nederlaag op rij voor het team uit Arnhem. Voor Vitesse was het de eerste wedstrijd nadat coach Edward Sturing had aangekondigd de club aan het eind van dit seizoen te verlaten. Toen voegde hij er nog aan toe de play-offs te willen halen, maar de nederlaag tegen rechtstreeks concurrent Roda JC is een serieuze domper.

De hoofdrol werd opgeëist door de 19-jarige debuterende Belg Siebe Blondelle. Hij zette Vitesse op voorsprong, maar werd na de rust met een tweede gele kaart van het veld gestuurd. Met een man minder kraakte de thuisclub en in de eindfase kon het team van Huub Stevens de punten veilig stellen.