Afghaan belaagt militair met bijl

Een Canadese militair is zaterdag in het zuiden van Afghanistan tijdens een bespreking met dorpsoudsten met een bijl aangevallen en zwaar aan zijn hoofd gewond. De Canadezen hebben vorige week, als onderdeel van de NAVO-missie ISAF, in de provincie Kandahar Amerikaanse troepen afgelost. Nederlandse troepen gaan in augustus naar de naburige provincie Uruzgan.

Vrijdag raakten al vijf Canadese militairen gewond, van wie één ernstig, bij wat waarschijnlijk een zelfmoordaanslag was. Twee Canadezen kwamen om bij een verkeersongeluk.

Luitenenant Trevor Greene (41) had zaterdag in het dorp Shinkay, als teken van respect voor de dorpsoudsten, zijn geweer neergelegd en zijn helm afgezet voor hij het woord tot hen richtte. Dat is gebruik onder militairen die deelnemen aan besprekingen met een shura (raad), aldus een verklaring van de Canadese strijdkrachten.

Greene zat met de oudsten op de grond, toen hij van achteren werd aangevallen. Hij leidde een missie naar het dorp om te bespreken op welke manier de Canadezen zouden kunnen bijdragen aan de wederopbouw.

Zijn belager hakte met een bijl in op zijn hoofd terwijl hij 'Allahu Akbar' (Allah is groot) riep. Hij werd door Canadese militairen meteen doodgeschoten. Het zou gaan om een 16 jaar oude zoon van een schoenmaker.

Er werd ook een granaat naar de bijeenkomst gegooid. Afghaanse troepen die de Canadezen begeleidden losten ook schoten en in de verwarring sloegen veel dorpelingen op de vlucht. Maar behalve luitenant Greene, die in kritieke toestand is overgebracht naar een militair ziekenhuis in Duitsland, raakte niemand gewond.

De Canadese strijdkrachten bezinnen zich nu op de manier waarop ze in Afghanistan opereren, meldt de krant Globe and Mail vandaag. 'We gaan door een proces waarin we leren om te gaan met veiligheid', zegt de plaatsvervangend commandant van de Canadese troepen in Afghanistan, kolonel Tom Putt. 'We moeten plaatselijke leiders blijven ontmoeten. We weten alleen nog niet hoe.' Een militair analist zegt in de krant: 'We moeten de juiste balans vinden tussen toegankelijk zijn en zorgen voor onze eigen veiligheid.'

De missie van de Verenigde Naties in Afghanistan sprak vanmorgen haar zorg uit over het toenemend geweld in het zuiden van het land.