46 euro voordeel voor lage inkomens

Het kabinet heeft besloten de zorgtoeslag van vijf miljoen huishoudens niet te verlagen, zoals aanvankelijk de bedoeling was.

Dat scheelt circa negen miljoen mensen met een laag inkomen dit jaar gemiddeld 46 euro. De zorgtoeslag is in het leven geroepen om hun gestegen zorgkosten, als gevolg van de invoering van het nieuwe zorgstelsel, te compenseren en wordt volgens de belastingdienst uitgekeerd aan vijf miljoen huishoudens.

Premier Balkenende maakte het besluit afgelopen zondag in het tv-programma Buitenhof bekend. De maatregel kost de overheid eenmalig 300 miljoen euro.

Eerder had het kabinet laten weten dat de zorgtoeslag in juli naar beneden zou gaan als de premies van de nieuwe zorgverzekeringen lager zouden uitvallen dan verwacht. Dat laatste blijkt het geval te zijn.

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) hield rekening met een gemiddelde premie voor de basisverzekering van 1.106 euro per jaar. De premie die verzekeraars hanteren is echter uitgekomen op gemiddeld 1.060 euro per jaar.

Premier Balkenende maakte de maatregel bekend in het laatste weekeinde voor de gemeenteraadsverkiezingen. De dag ervoor had PvdA-leider Bos nog gepleit voor het op peil houden van de zorgtoeslag. Volgens de PvdA geeft het kabinet met de maatregel toe dat er toch een koopkrachtprobleem is, terwijl dat altijd is ontkend. De PvdA zei tevreden te zijn dat Balkenende 'binnen 24 uur' aan haar wens tegemoet was gekomen, maar GroenLinks-leider Halsema noemde het gebaar van de premier een verkiezingsstunt. In een reactie op Halsema zei Balkenende dat het voorstel voor het op peil houden van de zorgtoeslag al eerder in het kabinet is voorbereid. Hij had verwacht dat de linkse oppositie er blij mee zou zijn.