www.nrc.nl

Nederlands design.'God schiep de wereld, maar de Nederlanders ontwierpen Nederland. Alles in ons land is vormgeving: van de Hema-fluitketel tot de Maxi Cosi-babyzitjes. En in bredere zin: van de grachtengordel tot de Noordoostpolder.' Naar het voorbeeld van The Great British Design Quest, wil NRC Handelsblad, in samenwerking met de Premsela Stichting, de nationale organisatie voor design, de komende weken de balans opmaken van honderd jaar Nederlandse vormgeving. Samen met de NRC-lezers wordt een top-25 opgesteld, die moet leiden tot de verkiezing van het Beste Nederlandse Design. De top 25 wordt op 17 maart in het Cultureel Supplement gepubliceerd. Alle 25 ontwerpen krijgen een 'ambassadeur' toegewezen die 'zijn' of 'haar' ontwerp vurig aanprijst. Lezers kunnen stemmen via de website. Op 5 mei wordt het winnende ontwerp in het Cultureel Supplement bekendgemaakt. www.nrc.nl/bnd

Elfriede Jelinek - PHOTO TAKEN IN 1999 - Austrian novelist and playwright Elfriede Jelinek is pictured in a May 1999 file photograph. Jelinek won the Nobel Prize for Literature October 7, 2004, the Swedish Academy said. She is the first woman to win the prestigious prize since 1996. REUTERS

Elfriede Jelinek.In de Leesclub is de discussie geopend over het boek 'De pianiste' van de Oostenrijkse schrijfster en Nobelprijswinnaar Elfriede Jelinek. Een boek dat eerst afstoot, volgens Margot Dijkgraaf, maar dat je misschien daarom twee keer moet lezen. 'Een boek dat een smaak van rotting in mijn mond achterliet, zo diep-nihilistisch dat het geen plaats kreeg in mijn boekenkast. Velen zullen in eerste instantie zo hebben gereageerd op het werk van Elfriede Jelinek, de omstreden schrijfster. Toen haar twee jaar geleden de Nobelprijs voor literatuur ten deel viel, werd dat door de Oostenrijkse media nauwelijks opgepikt, zo vijandig is de relatie tussen Jelinek (1946) en haar vaderland.' De discussie wordt gevoerd op www.nrc.nl/leesclub