Wiet niet. De pijp dan maar?

Jaus Müller ziet meer en meer jongeren om zich heen pijp roken. ,,Kwestie van stijl'

Dit weekend werden in Utrecht Het Dutch Open kampioenschap gehouden voor Pijp roken. De bedoeling is dat de delnemers zo lang mogelijk hun Pijp brandende houden. Ook tonen voorzichtig een aantal jongeren intresse in deze traditie. Door Jonathan Vos In het midden, Bart van Teeffelen (23) Vos, Jonathan

In een deftige rap raadt de minister van Justitie, Piet Hein Donner, het roken van wiet af. Op de website van zijn ministerie is zijn zingzegzang te beluisteren (www.justitie.nl): 'Hier spreekt Donner van justi-tie/ Ik doe het samen met poli-tie/ Schuif die dope maar aan de kant/ Want een addict Nederland/ Zijn zaken die ik liever niet-zie,' aldus 'De Don'. Hij reageert op een rap van de Maastrichtse burgemeester Leers, die tijdens carnaval zingend pleitte voor legalisering van wiet. 'Zo uit de jaren vijftig' noemde collega-minister Zalm Donner - en dan zo'n coole rap. Wiet mag niet, van 'De Don'. Maar een typische jaren vijftig rookverslaving, zoals pijproken, hoe zou het daarmee zitten. Ouderwets? No way. Jarenlang was pijproken een taboe. Meer iets voor jaren vijftig- en zestig intellectuelen.

Maar tijdens de mannenmodeshows in Milaan, eerder dit jaar, waren daar de mannen in dandykostuums met jawel ...een pijp.

Het is even afwachten of en wanneer de Britse dandy-kledingstijl het kanaal oversteekt, maar in Nederland lijkt de pijprookrevival begonnen. 'Sigaretten roken is zó standaard', zegt Wouter Broersma (22) op zijn kamer in Leeuwarden terwijl hij zijn pijp schoonmaakt. 'Als pijproker ben je uniek, het zegt iets over mijn eigenzinnige karakter.' Hij kan zich niet druk maken om het ouderwetse imago. 'Ik ben jong en rook pijp. Dan ben ik toch niet meteen intellectueel?'Een pijp aansteken en de tabak (geen wiet) brandende houden, is een tijdrovende aangelegenheid - een kunst zeggen sommigen, die studie vereist, weet Bart van Teeffelen (23). Hij was onlangs op een bijeenkomst van de Nederlandse Federatie voor Pijprokers in Utrecht: 'Juist door de hele tijdrovende procedure neem je echt de tijd voor je pijp. Het is een rustmoment om van te genieten. Dit in tegenstelling tot een sigaret. Die rook je gewoon op tussen de bedrijven door.' Bart is aangesloten bij Fumaro, een tak van het het Utrechts Studenten Corp (USC). Bij Fumaro zitten bijna alleen maar jonge pijp- of sigarenrokers. Bart kan zich juist wel vinden in het formele imago van pijproken. 'Het is deftig om pijp te roken. Je onderscheidt je van de massa. Stijl moet weer belangrijk worden in Nederland.'

Stijl of niet, de emancipatie is nog ver te zoeken onder pijprokers. Addict Nederland is wat betreft pijproken een mannenland.

    • Jaus Müller