'Wees eerlijk tegen Turkije, zeg nee'

De Europese Unie is niet eerlijk tegen Turkije door net te doen of dat land in de toekomst kan toetreden. Dat zei de Oostenrijkse vice-kanselier en minister van Verkeer, Hubert Gorbach, gisteren op een bijeenkomst van Europese verkeersministers.

'Als we doen alsof we in staat zijn om een land als Turkije op te nemen, negeren we de werkelijkheid. Want dat zijn we niet', aldus Gorbach, die lid is van de rechts-populistische BZ- van Jörg Haider. 'We hebben hen [de Turken, red.] wel die indruk gegeven, ten onrechte.'

Volgens Gorbach is het een schande dat politici uit Europese landen 'net doen alsof ze Turkije zo snel mogelijk een volledig lidmaatschap willen aanbieden of dat zelfs in het vooruitzicht stellen'. Terwijl diezelfde politici volgens Gorbach in eigen land zeggen 'dat ze dat helemaal niet willen'.

Turkije is volgens Gorbach ook over tien jaar niet klaar voor het lidmaatschap van de EU. 'Volgens mij is Turkije domweg niet geschikt als lidstaat - door zijn geschiedenis, zijn geografie en door zijn potentieel voor conflict', aldus de minister.

In Oostenrijk bestaat grote weerstand tegen Turkse toetreding. Tachtig procent van de Oostenrijkers is er tegen - het hoogste percentage binnen de EU. Met uitzondering van de Oostenrijkse Groenen voelen ook alle politieke partijen niets voor toetreding van Turkije.

Maandag begint de FP- een handtekeningenactie met de bedoeling een referendum af te dwingen waarin Oostenrijk zich uitspreekt tegen toenemende Brusselse bemoeienis, onder het motto 'Stop de EU waanzin'. De partij heeft overal posters opgehangen met gesluierde vrouwen en de tekst: 'is dit onze toekomst?'

Het zogeheten Volksbegehren - dat in de praktijk hooguit kan leiden tot een parlementair debat over het onderwerp - is in de eerste plaats bedoeld om de regering in verlegenheid te brengen. Oostenrijk is dit half jaar voorzitter van de EU en voor kanselier Wolfgang Schüssel is het pijnlijk om uitgerekend nu de deuren van de gemeentehuizen te moeten openen voor een handtekeningenactie tegen de EU. (Reuters)