Verkoper vitaminen berispt in Z-Afrika

Een rechtbank in Zuid-Afrika heeft de Duitse arts en vitaminegoeroe Mattias Rath verboden nog langer een actiegroep te belasteren die strijdt voor verstrekking van aids-remmende medicijnen. In kort geding bepaalde de rechter dat Rath geen pamfletten meer mag verspreiden waarin staat dat de Treatment Action Campaign (TAC) wordt gesponsord door de farmaceutische industrie.

Rath is in Zuid-Afrika zeer omstreden omdat hij openlijk aids-patiënten afraadt 'giftige' aids-remmende medicijnen (ARV's) te nemen. In plaats daarvan adviseert hij de patiënten vitaminepreparaten te slikken die hij zelf verkoopt. In folders die vooral in de townships rond Kaapstad zijn verspreid spreekt Raths stichting over 'samenzweringen' tussen de TAC, de Wereldgezondheidsorganisatie, westerse landen en de farmaceutische industrie. Zij zouden aids-patiënten in Afrika opzettelijk willen vergiftigen met ARV's. De rechtbank verwierp Raths verdediging dat zijn argumenten onderdeel vormen van een debat over hiv- en aids-bestrijding.

De TAC ontkent geld te ontvangen van farmaceutische bedrijven. De actiegroep dwong in 2002 via de rechter de Zuid-Afrikaanse regering om het verzet op te geven tegen de verstrekking van aids-remmende medicijnen aan zwangere vrouwen met hiv.

Mathias Rath inspireerde onder anderen de Zuid-Afrikaanse minister van Gezondheid, Manto Tshabalala-Msimang. Ook zij beweert dat aids-remmende medicijnen levensgevaarlijk zijn en adviseert hiv-patiënten een dieet met knoflook, rode bieten, citroen en olijfolie. Raths vitaminepillen zijn via internet te bestellen en worden vanuit Nederland verspreid. In Almelo zette hij eerder een bedrijf op dat vitaminen verstrekte aan kankerpatiënten. Dat werd via de rechter gedwongen te stoppen.