Verbod op film over kannibaal

De rechtbank in Kassel verbiedt de vertoning van de Duits-Amerikaanse film Rohtenburg over kannibalisme. De film, die op 9 maart in Duitsland in première moest gaan, verbeeldt de ware gebeurtenis van een man die via internet iemand zocht die hij mocht opeten en wie dat ook gelukt is: in maart 2001 at de computerdeskundige Armin Meiwes uit Rothenburg in de Duitse deelstaat Hessen Bernd Jürgen Brandes op, naar eigen zeggen met diens goedvinden.

De 44-jarige Meiwes, die in 2004 tot achtenhalf jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens doodslag, tekende vanuit de cel met succes protest aan tegen de film Rohtenburg van de Duits-Amerikaanse productiemaatschappij Atlantic Streamline en regisseur Martin Weisz. Meiwes maakte bezwaar omdat de film volgens hem schade zou kunnen doen in de cassatie van zijn zaak die nu dient.

De zaak wordt herzien omdat de rechtbank in Kassel Meiwes 'slechts' wegens doodslag veroordeelde, aangezien het slachtoffer vooraf met zijn dood had ingestemd. Het openbaar ministerie acht moord bewezen.

De rechtbank in Kassel is van oordeel dat Meiwes' persoonlijke belangen zwaarder wegen dan het artistieke belang dat met de film gediend is en dat hij niet ongevraagd de hoofdpersoon in een horrorfilm mag worden.

De rol van Meiwes (in de film heet hij Oliver Hartwin) wordt in Rohtenburg vertolkt door Thomas Kretschmann, een zeer ervaren Duits acteur, met rollen in internationaal succesvolle films als The Pianist, Der Untergang en King Kong op zijn naam.

Behalve bij de rechter in Duitsland tekende Meiwes ook bezwaar aan tegen de vertoning van de film in de Verenigde Staten waar hij onder de titel Butterfly, a Grimm Love Story zal worden uitgebracht.

De zaak van 'de kannibaal uit Rothenburg' is een cause célèbre in Duitsland. Eerder maakte de Teutoonse metal-band Rammstein al het nummer Mein Teil over Meiwes' eetmoord, met als refrein Denn du bist / Was du isst / Und ihr wisst / Was es ist.