Veolia is antwoorden verschuldigd

Is Veolia slachtoffer of schurk in het steeds bitterder wordende gevecht om de toekomst van het Franse nutsbedrijf Suez? Het Franse waterbedrijf nam het initiatief voor gesprekken over de overname van Suez in samenwerking met het Italiaanse energieconcern Enel, om zich plotsklaps terug te trekken, een paar dagen voordat de Franse regering haar zegen gaf aan een fusie van Suez en Gaz de France. Dat heeft Enel aan de Europese Commissie gerapporteerd.

Veolia weigert de plotselinge draai toe te lichten. Het enige commentaar luidde vorige week dat het bedrijf niet van plan was direct of indirect deel te nemen aan een bod op Suez. Maar zijn rol kan nu, na een formele klacht van Enel, onderwerp worden van een EU-onderzoek. Werd topman Proglio door de Franse regering gedwongen zijn bod in te trekken, om de weg vrij te maken voor de fusie tussen Suez en Gaz de France? Of werd Veolia er met de belofte van toekomstige gunsten toe aangezet zijn bod te laten vallen?

Veolia zal niet veel langer stil kunnen blijven. De aandeelhouders willen ook een verklaring. Zij willen weten of Proglio een slachtoffer of een schurk is. Met andere woorden, of zijn verandering van gedachten een koopadvies inhoudt, of juist een verkoopadvies.

    • Simon Nixon