Varkenspest in Duitsland

Minister Veerman (Landbouw) verplicht varkenstransporteurs hun vrachtwagens extra te reinigen en te ontsmetten nadat gisteren bekend werd dat klassieke varkenspest is ontdekt op een boerderij in de Duitse plaats Haltern in Noordrijn-Westfalen.

Haltern ligt hemelsbreed een kleine vijftig kilometer ten zuidoosten van Winterswijk. Met de extra maatregel moet worden voorkomen dat het varkenspestvirus wordt overgebracht naar Nederland. 'De invoer van varkens vanuit het getroffen gebied is niet mogelijk als gevolg van de maatregelen die de Duitse autoriteiten al hebben genomen', aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouw.

Volgens de woordvoerder lijkt het erop dat er geen Nederlandse bedrijven contacten hebben gehad met de Duitse varkensboerderij. Het ministerie kon daar gisteravond nog geen volledige zekerheid over geven omdat de 'tracering' nog niet helemaal was afgerond.

Op de getroffen boerderij is in februari bijna een kwart van de driehonderd varkens overleden. Alle varkens op het bedrijf, en die in een straal van drie kilometer erom heen, worden afgemaakt.

Volgens het departement ligt de boerderij in een 'varkens-arm' gebied, met in de directe omgeving nog twee varkensboerderijen. Eén van die boerderijen is 'verdacht'.

De Nederlandse varkenshouders reageerden gisteren geschrokken en bezorgd op de uitbraak in Duitsland. Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland heeft handelaren en transporteurs opgeroepen het gebied rond Haltern te mijden. LTO Nederland dringt er bij het ministerie van LNV op aan dat streng toezicht wordt gehouden op het dubbel ontsmetten van wagens waarmee in Duitsland en Nederlandse varkens worden afgeleverd.

De laatste keer dat in Nederland varkenspest heerste was in 1997 en 1998. Om de ziekte onder controle te krijgen werden toen zo'n twaalf miljoen varkens op honderden varkenshouderijen afgemaakt.