Van der Valk voor gevorderden

Als aardappelliefhebber komt Joep Habets in Borculo viervoudig aan zijn gerief

Er wordt geen nieuwe restaurant meer geopend of er is een trits adviseurs aan te pas gekomen. Belevingsontwikkelaars, trendwatchers, interieurarchitecten, stylisten, menutechnologen en accountants verlenen hun diensten. Zo'n eetgelegenheid heet dan ook geen restaurant maar een 'formule' of een 'concept'. Het zal vast verstandig zijn, maar het levert wel restaurants op waar iets bedachts en kunstmatigs aan kleeft.

Spijslokaal De Olliemölle is dat bespaard gebleven. Het restaurant is gevestigd in een oude watermolen - het schoepenrad draait nog, piepend en krakend - op een eilandje in het centrum van Borculo. Aan de andere zijde van het schoepenrad lig restaurant De Stenen Tafel, onder dezelfde directie maar met een ambitieuzer gastronomisch niveau.

Een interieurarchitect zou de ambiance van De Olliemölle te rustiek hebben gevonden, meer iets voor een pannenkoekenhuis. Was er een stylist aan te pas gekomen, dan zou er op de eiken houten tafels geen Wedgwood hebben gestaan. Een trendwatcher had gezegd dat het stokbrood met boter en een knoflooksmeerseltje 'écht niet meer kan'. De menukaart was ongetwijfeld door een menutechnoloog gestroomlijnd. Nu is het een onbekommerde melange van gerechten uit de Franse streekkeukens, uit Italië, Duitsland en Oostenrijk, maar er zijn ook schotels met een oosters tintje en klassiekers uit grootmoeders receptenboek. En de accountant zou bezwaar hebben gemaakt tegen het lage prijsniveau. Met z'n tweeën eten we hier drie gangen à la carte voor 67,75 inclusief twee glazen huiswijn voor elk. Zo past De Olliemölle met glans in de Etenwinterserie 'dineren voor twee onder de honderd euro'.

Maar de adviseurs zijn buiten de deur gehouden en zo is De Olliemölle een plek waar je ongecompliceerd kunt genieten van een pretentieloze, maar met zorg bereide maaltijd. Als voorgerecht staan de Champignons Dordogne op de kaart. Het zijn in bierbeslag gefrituurde paddestoelen, champignonsbeignets eigenlijk. Zijn de champignons onbetwist Frans, de crabcakes met Noordzeekrab hebben een oosters tintje door de sojasaus met bosui. De smeuïge vulling heeft een gepaneerd korstje, zodat het eerder kroketjes zijn dan cakejes. Een van de pièces de resistance is een 'echte' schnitzel, traditioneel geserveerd met een plakje citroen. Het garnituur bestaat uit een gegratineerd tomaatje, röstikoekje en een bundeltje boontjes omwikkeld met een plakje spek, zo zijn we weer terug in de jaren zeventig. Op tafel prijkt een reeks schaaltjes - in de beste Van der Valk traditie, maar dan voor gevorderde eters - gegratineerde aardappelpuree met kaas, redelijke frietjes en een rijk gevulde gemengde salade, gegarneerd met plakjes hardgekookt ei. De boerenkip, op twee wijzen bereid als gebraden borst en confit van het pootje, geeft geen reden tot griepen. De aardappeleters komen viervoudig aan hun gerief. Op bord ligt al een röstikoekje, de boerenkip rust op een garnituur van gebakken aardappeltjes à la bonne femme met uitjes en spekjes en zijn zijn er ook nog de frietjes en de puree.

Als ik het ijs van mijn dame blanche weglepel, fladdert er een ijsvogel met pauwblauwe borst rond de watermolen. Zou de Olliemölle toch een belevingsontwikkelaar hebben ingeschakeld?

Spijslokaal De Olliemölle Lange Molenstraat 17 Borculo, 0545 276556, www.olliemolle.nl

    • Joep Habets