Televisie Voorkeur

Actualiteiten

Opname van een olifant in het natuurprogramma From pole to pole van presentator David Attenborough. De wisseling der seizoenen en de stand van de zon hebben grote invloed op al het leven op aarde. Terwijl in het voorjaar een ijsbeer op de Noordpool uit haar winterslaap ontwaakt, bereiden de keizerpinguïns op de Zuidpool zich juist voor op vier maanden duisternis. BBC1, 22.00-23.00u. Picture shows: African Elephant underwater, Okavango, Botswana. Programme 1. From Pole to Pole TX: BBC ONE From Sunday 5th March, 2006 ©Peter Scoones 'Planet Earth' gives a unique view of awe-inspiring landscapes from across the globe and reveals the captivating behaviour of the rarely spotted, almost mythical creatures that live in these habitats. WARNING: Use of this copyright image is subject to Terms of Use of BBC Digital Picture Service. In particular, this image may only be used during the publicity period for the purpose of publicising PLANET EARTH and provided Peter Scoones is credited. Any use of this image on the internet or for any other purpose whatsoever, including advertising or other commercial uses, requires the prior written approval of the copyright holder Peter Scoones. BBC

Buitenhof. Gesprek met minister-president Jan-Peter Balkenende over het begrip leiderschap en een van zijn favoriete boeken Moed en Karakter in de Politiek van John F. Kennedy. Verder discussiëren oud-PvdA-voorzitter Felix Rottenberg, cultuur-socioloog Gabriël van den Brink, en de politici Marco Pastors (Leefbaar Rotterdam) en Ahmed Aboutaleb (PvdA) over de vraag of de burgers in de afgelopen tijd nog iets wijzer zijn geworden van de campagnes van de politieke partijen. Ned.3, 12.05-13.15u.

Nederland kiest. Zondagavond gaan de PvdA'er Wouter Bos en CDA'er Maxime Verhagen met elkaar in discussie. Ned.3, 22.25-23.10u.

documentaire

Tegenlicht: Erop of eronder in Noord-Breda. Debat op het scherp van de snede vanuit de wijk Breda Noord tussen bewoners en stadsbestuurders over hoe goede bedoelingen zich verhouden tot de leefbaarheid in de wijk. Veel bewoners voelen zich door de plaatselijke politici verwaarloosd en verwijten het bestuur de wijk als afvoerputje voor sociaal zwakkeren te gebruiken. Ned.3, 21.20-22.05u.

Inside the mind of Adolf Hitler. Het 'psychologisch profiel' dat de Amerikaanse inlichtingendienst van Adolf Hitler maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog was vermoedelijk het eerste in z'n soort. De Amerikanen probeerden op basis hiervan te voorspellen hoe de oorlog zou verlopen. België 2 (Canvas), 21.40-22.30u.

Panorama: The NHS National Homes Swindle. Het blijkt dat familieleden van langdurig zieken soms gedwongen worden hun huis te verkopen om de zorg te kunnen betalen, en dat terwijl bepaalde vormen van langdurige zorg eigenlijk gratis zou moeten zijn. BBC, 23.15-0.05u.

praatprogramma

Wintertijd. Harry de Winter praat met presentator Jochem van Gelder over popmuziek en zijn andere culturele voorkeuren. Zo komen zijn mooiste theaterherinneringen en beste kunstenaar aan de orde. Ned.1, 23.45-0.35u.

drama

Dresden. Eerste deel van tweedelig Duits drama uit 2006 van Roland Suso Richter over een liefdesgeschiedenis van een Duitse verpleegster die in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog ten huwelijk wordt gevraagd door een gewonde Engelse arts. ZDF, 20.15-21.45u.

Kunst & Muziek

Vrije geluiden. Vanuit het Bimhuis in Amsterdam voor Ierlands nationale trots Mary Black. Verder een optreden van het Storioni Trio met Beethoven en Ravel en jazzpianist Robert Rook laat met zijn trio iets van zijn nieuwste cd horen. Ned.3, 11.00-12.00u.

Arena live. Gesprek met auteur Karel Eykman, schrijver voor onder meer de Stratemaker op Zee-show, de Film van Ome Willem, Het Klokhuis en Sesamstraat. Dit weekend komt zijn nieuwe kinderpoëziebundel uit. Ook een optreden van de band Zijlstra met de mooiste gedichten van Eykman op muziek. Schrijver Jan Brokken schreef Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin. Aansluitend speelt pianist Randal Corsen een Chopin-vertolking gebaseerd op Brokkens boek. En tot slot auteur Frank Houtappels over zijn nieuwe toneelstuk Uit liefde met o.a. Joop Admiraal en Olga Zuiderhoek. Ned.3, 15.15-16.00u.

Verhaal van een meesterwerk: 3 mei 1808 van Goya. Over het eerste schilderij dat de slachtoffers van oorlog centraal stelt. Het werd geschilderd in 1814 door Don Francisco de Goya, hoofd van de hofschilders aan het hof van de koninklijke familie Bourbon in Spanje. In plaats van het verheerlijken van de koning, het leger of de staat richtte Goya zich op een angstig, anoniem groepje mannen, waarop van korte afstand werd geschoten. Ned.1, 17.30-18.30u.

De besprekers. Maartje Somers, Roel Bentz van den Berg en Leon Verdonschot bespreken het nieuwe boek Verloren van Nicci French, de theatervoorstelling Brel 2 met Jeroen Willems als Brel en de film Syriana, over de wereldoliehandel. De band Stuurbaard Bakkebaard treedt op. Ned.3, 23.10-0.15u.

informatief

Appeltje voor de dorst. Eerste aflevering van een 10-delig geldprogramma waarin uiteenlopende geldkwesties aan de orde komen. Het programma gaat op zoek naar mensen die op bijzondere wijze met hun financiële toekomst bezig zijn en spoort mensen op die nog een appeltje voor de dorst tegoed hebben, maar dat vergeten zijn. Ned.1, 22.20-23.05u.