Televisie Overige films

The African Queen (John Huston, 1951, GB). Semi-klassieke, uiterst vermakelijk avonturenfilm. Drankzuchtige kapitein Humphrey Bogart helpt stijve Katharine Hepburn per bootje te vluchten voor Duitsers in het Afrika van de Eerste Wereldoorlog. Vonkelend samenspel bezorgde Bogart een Oscar. België 1, 13.35-15.15u.

They Were Expendable (John Ford, 1945, VS). Degelijke oorlogsfilm over landingen per torpedoboot in de Stille Zuidzee. Met Robert Montgomery, John Wayne, Donna Reed. BBC2, 14.10-16.20u., zwart-wit.

Shah-re ziba / Beautiful City (Asghar Farhadi, 2004, Iran). Kritisch drama stelt corruptie in Iran aan de kaak, aan de hand van het verhaal van een ter dood veroordeelde jongen van zestien. Ned.3, 14.45-16.25u.

Scooby-Doo (Raja Gosnell, 2002, VS/Australië). In live-action-versie van campy tekenfilmserie uit de jaren zeventig nemen de vier tieners en hun pratende hond het op tegen monsters die een door Rowan Atkinson bestierd pretparkeiland onveilig maken. Net5, 20.30-22.00u.

Amadeus (Milos Forman, 1984, VS). Razendpopulaire en met Oscars voor o.a. beste film en beste regie overladen verfilming van Peter Shaffers toneelstuk over Antonio Salieri's duivelse 'jalousie de métier' jegens onbeschaamde giechelneus Wolfgang Amadeus Mozart is al te genotzuchtig maar hoe dan ook meeslepend. Met Tom Hulce als Mozart en F. Murray Abraham als Salieri. RTL7, 20.30-23.25u.

Cliffhanger (Renny Harlin, 1993, VS). Alpinistisch spektakel is ouderwetse actiefilm. Plot over gedesillusioneerde mensenredder (Sylvester Stallone) die in Rocky Mountains gestrande burgers te hulp schiet, is bijzaak in aaneenschakeling van climaxen, adembenemend in beeld gebracht met eertijds geavanceerde technische middelen. Veronica, 22.00-24.00u., onderbroken door reclame.

Anita and Me (Metin Hüseyin, 2002, GB). Aardige komedie, naar roman van Meera Syl, over 12-jarig Brits-Indiaas meisje in een provinciestadje anno 1972. Ze ambieert schrijfster te worden en vriendschap te sluiten met haar hippe buurmeisje Anita. BBC2, 22.10-23.40u.

The 51st State (Ronny Yu, 2001, GB/Canada). Titel van komische actiefilm heeft twee betekenissen. Farmacoloog Samuel L. Jackson introduceert in een disco aan de Mersey een door hem ontworpen drug die je in de 51ste staat brengt. Maar het gaat ook om de overtuiging dat het Verenigd Koninkrijk niets anders is dan de 51ste staat van de Verenigde Saten. Zo wordt er veel gehannest rond transatlantische verschillen en overeenkomsten. Ook met Robert Carlyle, Emily Mortimer. RTL5, 22.30-0.15u.. onderbroken door reclame.

Brassed off (Mark Herman, 1997, GB). Verdienstelijke tragikomedie van debuterende scenarist-regisseur Herman observeert een droevig Noord-Engels stadje, waar de mijnen gesloten dreigen te worden en men de moed erin houdt door te spelen in een fanfare. Ned.3, 23.05-0.50u.

Devil in a Blue Dress (Carl Franklin, 1995, VS). Ultraconventionele 'film noir' met een etnische nouveauté: de held, een oorlogsveteraan, is zwart (Denzel Washington) en begeeft zich goeddeels in zwarte milieus in het Californië van 1948. Met Jennifer Beals als 'femme fatale'. BBC2, 23.40-1.20u.

Desperado (Robert Rodriguez, 1995, VS). Regisseur van het overrompelende lowbudget debuut El Mariachi betoont zich in zijn tweede film een armzalige Tarantino-epigoon: stripachtig geweld en een imitatie van clichés uit de spaghettiwestern en de nouvelle violence-stroming. België 1, 0.00-1.40u.