Televisie Film van de dag

Drums Along the Mohawk. Vanmiddag een fijne double bill op de BBC: twee films van John Ford, de man die in een klassiek interviewfragment vanonder een sigaar wat kregelig mompelde 'my name is John Ford and I make westerns'. Westerns maken kon hij als geen ander. Daarmee was de Ierse immigrant in 1917 begonnen tot het publiek begin jaren dertig op het genre uitgekeken raakte. Eigenhandig zorgde hij er in 1939 voor dat de western weer springlevend werd én er een nieuwe ster opstond. In dat jaar maakte hij het klassieke Stagecoach met John Wayne in de hoofdrol als The Ringo Kid. Uit hetzelfde jaar, maar iets minder klassiek is zijn eerste film in kleur (schitterend Technicolor), Drums Along the Mohawk. In Fords ode aan de pioniers worstelt een jonge familie met Indianen die het op hun grondgebied voorzien hebben. Met Henry Fonda en Claudette Colbert.

Uit Drums Along the Mohawk. Drums Along The Mohawk Year: 1939 Director: John Ford Claudette Colbert PHOTOS12

(John Ford, 1939, VS), BBC 2, 16.20-18.00u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg