Syriana

De buitenlandse politiek van de Verenigde Staten is zo van eigenbelang doortrokken, dat zij een spoor van vernieling in de wereld achterlaat. George Clooney speelt in het regiedebuut van Stephen Gaghan een morsige CIA-agent in de wereld van olie en corruptie.****

'Syriana [maakt] indruk, niet door zijn ingenieuze plotwendingen maar door de spanning die twee uur lang te snijden blijft en vooral door de uiterst sfeervolle onderdompelingen in exotische milieus. [...] In Syriana is een hilarische lofzang op corruptie als zegen voor Amerika opgenomen, uitgesproken door een senator voor het Capitool. Gaghan schrikt niet terug voor dit soort dreunen tegen het establishment.'Bas Blokker, 1 maart 2006

Syriana. Regie: Stephen Gaghan. Met: George Clooney, Matt Damon, Jeffrey Wright, Chris Cooper. In: 30 bioscopen.