Statisticus Pardoe weet de uitslag al

De Amerikaanse besliskundige Iain Pardoe van de Universiteit van Oregon kent nauwelijks twijfels over de uitslag van de Oscar-uitreiking. Hij ontwikkelde een statistisch model om de vier belangrijkste Oscars - voor beste film, beste regisseur en beste acteur en actrice- met grote waarschijnlijkheid te voorspellen.

Een film die pas een Golden Globe won, heeft natuurlijk ook een grote kans op een Oscar. Maar er zijn talloze andere factoren van belang, variërend van eerder toegekende Oscars of eerdere nominaties, tot aan het totaal aantal nominaties voor een film of zelfs de leeftijd van de genomineerden.

Om de meest significante (combinaties van) factoren te vinden past Pardoe een discrete-keuze model toe. Daarmee worden binnen de econometrie en psychologie vaak voorspellingen gedaan wanneer personen een keuze moeten maken uit een aantal elkaar uitsluitende alternatieven.

Het model is cumulatief en neemt voor een voorspelling voor een bepaald jaar alle beschikbare informatie van de voorafgaande jaren (sinds 1928) in aanmerking. Er is een aantal opvallende correlaties. Zo maakt de Beste Regisseur vaak de Beste Film. Eerdere nominaties vergroten de kansen voor een regisseur, maar niet voor een actrice.

Wanneer de vier bovengenoemde categorieën voor de jaren 1938-2004 samen worden genomen, is Pardoe's succespercentage 69 procent, voor de afgelopen dertig jaar zelfs 81 procent. Voor 2006 voorspelt Pardoe:

Beste film: Brokeback Mountain

Beste regisseur: Ang Lee voor Brokeback Mountain

Beste acteur: Philip SeymourHoffman voor Capote

Beste actrice: Reese Witherspoon voor Walk The Line

    • Rob van den Berg