Solvay levert vaccin epidemie

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) heeft met het farmaceutisch bedrijf Solvay een contract getekend voor het leveren van een vaccin voor zestien miljoen Nederlanders wanneer er een wereldwijde griepepidemie uitbreekt.

Met dit contract garandeert het ministerie van Volksgezondheid zich van een snelle levering van een vaccin bij een grieppandemie. Een grieppandemie is een wereldwijde griepepidemie die ontstaat wanneer een nieuw subtype van het zogenoemde influenzavirus onder mensen gaat circuleren. Dit kan gebeuren door menging van een vogelgriepvirus met een menselijk griepvirus.

Een vaccin kan worden gemaakt als bekend is welk virus de pandemie veroorzaakt. De productietijd van een vaccin is gemiddeld zes maanden. Het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) heeft, namens minister Hoogervorst, bedongen dat de eerste acht productieweken van Solvay zijn gereserveerd voor de productie van vaccin voor Nederland. In deze deze acht weken moet voor zestien miljoen Nederlanders een vaccin worden geproduceerd.

Solvay had eerder al contracten afgesloten met Noorwegen, Finland, Malta en Italië. Aan deze landen wordt na de 'Nederlandse productieweken' geleverd. Het ministerie van VWS en Solvay willen niet bekend maken hoeveel voor het contract is betaald, zo melden hun woordvoerders.

Solvay is gevestigd in Weesp. Het bedrijf produceert het jaarlijkse griepvaccin. Het pandemische vaccin zal in een nieuwe celkweekfabriek van Solvay worden geproduceerd op basis van celkweek in plaats van op eieren.

De klassieke methode is dat griepvirusdeeltjes in een bevrucht kippenei worden gespoten. In het vruchtwater vermeerdert het virus zich. Na een paar dagen wordt het virus 'geoogst' en tot vaccin verwerkt.

Het grote nadeel van dit productieproces is dat voor elke griepprik één ei nodig is. Zo gebruikt Solvay per jaar tientallen miljoenen eieren die het bedrijf ruim van te voren moet bestellen. Als de vraag naar het griepvaccin opeens groter is dan werd verwacht, kan er moeilijk extra vaccin gemaakt worden.