Rijkaard wil racisme in stadions negeren

Frank Rijkaard heeft geen zin om steeds over negatieve aspecten van het voetbal te moeten praten. De trainer van Barcelona toonde weliswaar begrip voor de actie van Samuel Eto'o die vorige week zaterdag in Zaragoza van het veld dreigde te stappen, maar hij gaf zijn spits wel te verstaan voortaan geen aandacht meer aan racisme te schenken. 'Ik begrijp Eto'o als mens'', stelde Rijkaard gisteren in Barcelona. 'Maar door zijn actie wordt de aandacht weer op de verkeerde dingen gevestigd. 'Nu basta', heb ik tegen hem gezegd. We moeten door.''

De affaire Eto'o leidde afgelopen week tot veel ophef in Spanje. Real Zaragoza kreeg een boete van negenduizend euro opgelegd voor de kwetsende uitingen in de richting van de spits uit Kameroen. Het slachtoffer liet de voorbije week weten dat hij die straf veel te laag vond. In zijn ogen zou de club veroordeeld moeten worden tot het spelen van wedstrijden zonder publiek.

Rijkaard: 'Ik ga niet over de straf. Daarvoor hebben we de nationale bond, de UEFA en de FIFA. Maar spelen zonder publiek lijkt me geen goed idee. Je kan toch niet iedereen straffen voor het gedrag van een paar gekken? We moeten voorkomen dat we niet in de val trappen door te reageren op alles wat gezegd wordt. Natuurlijk ben ik tegen elke vorm van belediging, maar laten we ons een bezighouden met zaken in het voetbal die wél goed gaan'', sprak Rijkaard die vanavond met Barcelona in Camp Nou tegen Deportivo La Coruña speelt.

Volgens de voormalige bondscoach van het Nederlands elftal bestaat het overgrote deel van het voetbalpubliek uit goed opgevoede mensen die willen genieten van sport. 'Laten we díe mensen eens de aandacht geven. Sport is in mijn ogen een perfect middel voor verbroedering. We moeten met zijn allen eenheid uitstralen en respect voor elkaar tonen. Ik begrijp dat er rivaliteit bestaat tussen bepaalde clubs. Maar laten we het alsjeblieft niet overdrijven.''

Rijkaard geeft de talentvolle Lionel Messi rust. De trainer van FCBarcelona wil de Argentijn behoeden voor overbelasting en heeft hem voor de competitiewedstrijd tegen Deportiva La Coruna buiten de selectie gehouden.

    • Koen Greven