Pink tegen tevenclips

De discussie over het seksisme in clips loopt hoog op, maar de kritiek van popster Pink in haar nieuwste clip wordt niet begrepen, merkt Bernard Hulsman

ANTI-SUPERTEEF: Zangeres Pink steekt de draak met de maakbaarheid van het vrouwenlichaam Foto Getty Images /AFP NEW YORK - SEPTEMBER 30: Musician Pink hosts and performs at a free concert for Breast Cancer Awareness on September 30, 2005 in New York City. (Photo by Andrew H. Walker/Getty Images) *** Local Caption *** Pink Getty Images/AFP

Toeval bestaat niet. Precies in de week waarin Wouter Bos en andere Tweede-Kamerleden aankondigden dat ze iets wilden doen tegen de oversekste videoclips, is er op MTV en andere clipstations vaak een video te zien die hen op hun wenken bedient: Stupid Girls van Pink.

Stupid Girls begint met het beeld waar het volgens de politici om draait: een klein meisje, het knuffelstadium nog niet ontgroeid, zit op de bank tv te kijken en ziet de dingen die je vaak in clips ziet. Maar al gauw wordt duidelijk dat het dit keer niet gaat om een verheerlijking van het pooier- en tevendom, maar om een parodie.

Dat Pink deze clip heeft laten maken, is geen verrassing. Temidden van de zingende supervrouwen als Beyoncé was ze altijd al het jongensachtige buitenbeentje die zich niet al te veel leek te bekommeren om haar uiterlijk. In Stupid Girls hekelt ze de Körperkultur van de maakbare siliconen- en anorexiavrouwen in al haar facetten. Het is een clip vol vermakelijke beelden. Zo kijkt ze op een bowlingbaan verbaasd naar een vrouw die bij het werpen van de bal duidelijk gehinderd wordt door haar grote borsten. Ook is ze als figurante in een hiphop-clip te zien, die zich, grappig genoeg, aanschurkt tegen 50 Cent, de Amerikaanse rapper die in het debat over de tevenclips vaak wordt genoemd als de superpooier. In de sportschool kijkt ze, zwoegend naast een slanke vrouw met alweer ferme borsten, naar haar eigen kleine boezem. We zien haar op de operatietafel liggen met erg veel omcirkelde lichaamsdelen die een chrirurg gaat verbeteren, terwijl ze zingt: `I'm so glad that I'll never fit in / That will never be me / Outcasts and girls with ambition /That`s what I wanna see / Disasters all around`.

Zo laat Stupid Girls niets aan duidelijkheid te wensen over, zou je zeggen. Maar het beeld overheerst het woord en dus blijkt zelfs deze clip voor misverstanden vatbaar. Ironisch genoeg stond er deze week in Het Parool een still uit de video waarop Pink als webcam-meisje is te zien bij een artikel over de mogelijke verderfelijke invloed van seksclips. Arme Pink: keert ze zich met weinig kans op commercieel succes tegen de pooierclips, wordt ze toch nog opgevoerd als superteef.

    • Bernard Hulsman