Perfect in bevrijdende relativering

In Nederland kent bijna niemand Jon Stewart, de presentator van de Oscars morgenavond. In Amerika is de komiek in een paar jaar tijd gegroeid van de presentator van een satirisch programma op een kleine kabelzender, tot een landelijke beroemdheid. Als Oscar-host staat zijn naam voortaan in het rijtje Steve Martin, Billy Crystal, Whoopi Goldberg, Bob Hope en Johnny Carson.

Stewart (Foto Norman Jean Roy) Roy, Norman Jean

Zijn dagelijkse The Daily Show (sinds 1999) op kabelzender Comedy Central ziet eruit als een gewoon Amerikaans, of Nederlands, nieuwsprogramma. Tafel met man in pak er achter. Stewart leest het nieuws voor, leidt items in en praat met correspondenten die commentaar geven op het nieuws of eigen reportages tonen. De inhoud is altijd satirisch, of gewoon absurd. Veel grappen gaan over politiek, zoals te verwachten is van een quasi nieuwsprogramma.

Jon Stewart (in 1962 geboren als Jonathan Stewart Leibowitz) is liberaal en kritisch. In The Daily Show brengt hij het nieuws ijskoud met zo'n Amerikaanse veel te luide dictie. Hij beweegt houterig en kijkt vaak lang recht in de camera. Als hij weer eens een flater van Bush toont, kan Stewart ook zelf na een seconde of tien zijn lachen niet meer houden.

Die bevrijdende relativering is een maniertje dat hij uitstekend beheerst. Toen een paar weken geleden bekend was geworden dat hij de Oscars zou presenteren zei hij tegen het publiek in de zaal bij The Daily Show: 'Ik kijk nooit naar award-programma's want die stinken naar eigen roem [gelach uit de zaal], behalve de Oscars die heel anders zijn omdat [steeds wanhopiger stilte], u begrijpt wat ik bedoel.'

The Daily Show, waarvan in Nederland wekelijks een compilatie op CNN te zien is, gebruikt ook veel visuele humor. Verder zijn er gesprekken met gasten - doorgaans van de A-lijst; het programma scoort uitstekend bij jonge kijkers. Meer dan in de veel grotere talkshows van David Letterman en Jay Leno krijgen die de kans iets zinnigs uit te leggen, in vijf minuten dan.

Stewart zal in ieder geval raad weten met grappen over de politieke boodschappen van de genomineerde films.

The Daily Show, Global Edition, CNN, zaterdag 21.30, zondag 23.30 uur

    • Dirk Limburg